Loading...

Valgrind - Condemnation

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 15-08-2020

Tracklist

01. Intro
02. The Curse of Pegasus Spawn
03. Entangled in a World Below
04. Condemnation
05. Eater of Hearts
06. The Day
07. Furies
08. Storm Birds Descent
09. Divination - Marked by the Unknown
10. Goddess of the Salt Sea

Zelden heb ik me zo geroepen gevoeld om in herhaling te vallen als in het geval van Valgrind. Ik hou van hun benadering van old school death metal, ik vind de uitvoering ook helemaal in orde, maar hun muziek is zo voorspelbaar als wat. Ik volg de band vanaf Speech of the Flame (2016) waarna ik EP Seal Of Phobos (2017) en album Blackest Horizon (2018) ook hier besproken heb. Zonder aarzeling stoomt de band door naar album nummer vier: Condemnation.

Waarop opnieuw te constateren is dat nota bene het Italiaanse Valgrind helemaal schatplichtig is aan de old school Florida death metal-sound. Met Morbid Angel als voornaamste inspiratiebron. Voor originaliteit moet je dus niet bij Valgrind zijn, maar voor herkenbaar groovende en beukende death metal met een pakkende insteek dan juist weer wel. De aangenaam geproduceerde old school death glijdt namelijk verdomd makkelijk naar binnen moet ik zeggen. Zelfs de van Morbid Angel bekende Trey Azagthoth gitaarsolo's lijken haast wel minutieus gekopieerd, zo authentiek klinkt de muziek.

Neem ik bijvoorbeeld een nummer als The Day, dan kan ik (zeker in het begin) niet anders dan denken aan Where The Slime Lives. Toch liggen de invloeden er niet altijd zo dik bovenop. Het langere Divination - Marked by the Unknown bijvoorbeeld distantieert zich volledig van welke vergelijking dan ook; hier is wat meer variatie te horen, dat maakt dit nummer dan ook meteen een favorietje van dit album. Het zal echter de uitzondering blijken die de regel bevestigt. Al is het nou ook weer niet zo erg dat elke track rechtstreeks te herleiden is tot een Morbid Angel-nummer. Al blijven de overeenkomsten qua insteek evident: worship van de bovenste plank.

Productioneel klinkt Condemnation als de spreekwoordelijke klok, daar valt niks op af te dingen en mag gelden als een enorm pluspunt. Het geeft de muziek iets van een eigentijdse twist, en een prettige beluisterbaarheid. De spervuur aan riffs en blasts denderen goed gedoseerd door de speakertjes, ik vind het op zich best knap hoe zulke drukke muziek zo gestructureerd kan klinken. Het zou zo maar kunnen zijn dat Morbid Angel er aardig wat voor over zou hebben gehad om op hun eerste albums zo'n geluid te hebben.

Lang verhaal kort: Valgrind verdient z'n plek binnen het uitgebreide metal-landschap. Misschien is de band wel een 'slachtoffer' van het gegeven dat er een of meerdere bands rond liepen in het verleden die hetzelfde muzikale gedachtegoed met veel succes voor het voetlicht hebben gebracht. Ik vind Condemnation heerlijk klinken. Luister en oordeel vooral zelf!

Daniele Lupidi - Vocals, Bass

Massimiliano Elia - Guitars, Keyboards

Gianmarco Agosti - Drums

Umberto Poncina - Guitars