Loading...

Vektor - Activate

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-07-2021

Tracklist

1. Activate
2. Dead By Dawn

In 2016 verscheen, na een wachttijd van een jaar of vijf, het langverwachte derde album Terminal Redux van de Amerikaanse progressieve / technische thrash metalband Vektor. Dat was een bijna vijf kwartier durend album met daarop ellenlange composities waarbij een speelduur van zeven, acht, negen minuten geen uitzondering waren. De heren muzikanten wilden na een periode van relatieve afwezigheid blijkbaar graag laten horen hoe goede ze wel niet waren, maar sloegen wat mij betreft de thrash-plank redelijk mis. Na opnieuw een pauze van vijf jaar was de deels gereviseerde band begin dit jaar terug, deze keer met 'slechts' een single.

Activate en Dead By Dawn zijn de eerste nieuwe nummers sinds Terminal Redux, die in eerste instantie werden uitgebracht op de split EP met (ons Nederlandse) Cryptosis, Transmissions Of Chaos. "Op verzoek van de fans" worden de twee tracks van Vektor nu ook uitgebracht op CD, gelimiteerd tot 300 exemplaren wereldwijd. Het draait hier letterlijk allemaal om de reactivering van Vektor; Activate werd ook al als single uitgebracht.

Het doet me deugd dat het bij Vektor weer lijkt te draaien om thrash metal. Weliswaar nog altijd technisch sterk onderlegd, maar ook gecomponeerd met de luisteraar in gedachten. De twee korte nummers zitten goed in elkaar, en zijn heerlijk om op mee te headbangen. De hoogstandjes zijn nog altijd niet van de lucht, de nieuwe ritmesectie doet daarin niet onder voor de twee oudgediende gitaristen.

Om de muzikale bedoelingen van Vektor nog nader te duiden hoef je eigenlijk maar naar het bandlogo te kijken, dat inderdaad behoorlijk wat overeenkomsten vertoont met dat van Voivod. Die band heeft het thrash-juk echter al lang verre van zich geworpen, terwijl ik juist vind dat Vektor zich beter op de (technische) thrash metal kan werpen. Maar dan graag op compacte en relatief pakkende wijze zoals op deze nieuwe single.

Erik Nelson - Guitars

David DiSanto - Vocals, Guitars

Stephen Coon - Bass

Mike Ohlson - Drums