Loading...

Velvet Viper - From Over Yonder

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-09-2020

Tracklist

01. The Spell From Over Yonder
02. The Flying Dutchman
03. Zed Yago
04. Queen and Priest
05. Revenge
06. United Pirate kingdom
07. Stay the course
08. Rebel Ladies
09. Rockin' for the nation
10. Rebel Ladies [Live]
11. Rockin' For the Nation [Live]
12. The Schmied [Bonus]

Zed Yago was volgens de overlevering de dochter van de Vliegende Hollander. Maar ook een Duitse heavy metalband die onder aanvoering van zangeres en boegbeeld Jutta Weinhold is ontstaan in 1985, en met From Over Yonder (1988) en Pilgrimage (1989) twee uitstekende albums uitbracht waar veel metalfans het nodige plezier aan beleefd hebben. Ook ikzelf kon de overwegend midtempo Dio / Black Sabbath-achtige 'heavy' - de nadruk lag inderdaad op de zwaarte - metal prima waarderen.

In 1990 ging die band al weer uit elkaar, en besloot Weinhold een nieuwe band op te richten met een vergelijkbare insteek: Velvet Viper. Ook die band bracht twee albums uit alvorens ook alweer uit elkaar te vallen in 1993. Zed Yago maakte in 1997 een doorstart met slechts één origineel bandlid (gitarist Jimmy Durand) en weinig opzienbarende releases. Velvet Viper komt pas sinds 2017 in de annalen voor, en bracht vlot achter elkaar twee albums uit in 2018 en 2019.

Zonder die voorgeschiedenis kan ik niet beginnen aan de heruitgaven van de eerste twee Zed Yago-albums. Die nu vreemd genoeg verschijnen onder de naam Velvet Viper. De aanhouder wint, de oorspronkelijke albums waren aan een opknapbeurt toe (en ongetwijfeld niet echt goed meer verkrijgbaar). Natuurlijk kunnen dergelijke re-releases niet zonder bonus-tracks, en compleet nieuw artwork. En sterkhouder Jutta Weinhold wordt inmiddels in oktober ook al weer 73(!); zij had al een hele loopbaan (als studio-zangeres, als ook in musicals en blues-projecten) achter de rug voordat ze met Zed Yago begon. Lijkt me een typisch geval van nu of nooit.

De remaster van het album is op zich natuurlijk ok, maar wat mij betreft met weinig meerwaarde. Natuurlijk, deze theatrale metal valt of staat met een perfect geluid, maar ik vond de charme van het origineel ook al dik in orde. Ik vind dat er in de metal van Zed Yago en Velvet Viper twee duidelijke herkenningspunten zitten: de bombastische aanpak a la Dio, en een meer klassieke benadering die doet denken aan het theatrale en de dramatiek van Wagner. Laat dat nou net een hele goede combinatie blijken te zijn. De midtempo heavy metal is van klassieke snit, heeft raakvlakken met doom - vanwege gebrek aan uptempo materiaal en de stevigheid - terwijl de sterke, klassiek georiënteerde zang van Jutta het geheel naar een hoger niveau tilt.

Nummers als The Spell From Over Yonder, Queen And Priest, United Pirate Kingdom en Stay The Course vind ik nog altijd het aanhoren meer dan waard. De muzikale insteek en het concept hebben wat mij betreft de tand des tijds zonder meer doorstaan. Ik was aangenaam verrast door deze heruitgaven, beide albums mogen dan ook rekenen op mijn hernieuwde aandacht!

Jutta Weinhold - Vocals

Gunnar Heyse - Guitars

Jimmy Boehlke - Guitars

Wolfgang “Tatch” Mirche - Bass

Claus “Bubi The Schmied” Reinholdt - Drums