Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Venom Inc. - Avé

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 11-09-2017

Tracklist

01. Ave Satanas
02. Forged In Hell
03. Metal We Bleed
04. Dein Fleisch
05. Blood Stained
06. Time To Die
07. The Evil Dead
08. Preacher Man
09. War
10. I Kneel To No God
11. Black N Roll

Toen ik in diverse concertagenda's voor het eerst de naam Venom Inc. tegenkwam fronste ik wel even de wenkbrauwen: wat zou daar nou weer achter zitten? Dat blijkt gelukkig een stuk eenvoudiger in elkaar te zitten dan waar ik in eerste instantie voor vreesde.

Opperhoofd Cronos mag zich vergezeld van diverse huurlingen nog altijd Venom noemen. Gitarist Mantas vermaakt zich samen met mede-ex-Venom-bandlid Demolition Man (bas en zang) al wat jaartjes met Mpire Of Evil. We hebben het aan het Keep it True festival te danken dat de oorspronkelijke Venom-drummer Abaddon bij die laatste band betrokken is geraakt; blijkbaar had het Duitse festival er aardig wat pecunia voor over om de Venom-bezetting ten tijde van Prime Evil weer bij elkaar te krijgen.

Blijkbaar is dat zo goed bevallen dat het trio als zodanig verder is gegaan; dit is dan ook een bezetting die in mijn beleving het dichtst bij de 'echte' Venom komt. Venom Inc. is dus eigenlijk gewoon een voortzetting van Mpire Of Evil, met dus overduidelijk een 'nieuwe' naam, en de enige echte Venom-drummer als extra gewicht in de schaal om de naam Venom - met een kleine aanpassing - met recht te mogen voeren wat mij betreft. Avé is het eerste album onder deze naam.

Ook de muziek die Venom Inc. laat horen sluit naadloos aan op de twee albums die Mpire Of Evil uitbracht. Dat betekent een mix van ouderwetse epische spierballen-metal met authentieke speed metal. Opener Ave Satanas is zo'n typisch voorbeeld van die authentieke 'stoere' metal, dat mij direct doet denken aan het titelnummer van het album Hell To The Holy. Van die lekker logge, letterlijk heavy, metal met een donker sfeertje waar ik zo van hou. Eenvoudig, maar heerlijk lomp en stampend (I Kneel To No God is ook een goed voorbeeld). Metal die inderdaad niks heeft te maken met de oude Venom, maar des te meer met de latere band op het moment dat de muzikanten beter konden spelen en componeren. Zoals ook bij Mpire Of Evil is dit de kant van de band die ik het meest waardeer.

Daarnaast krijgen we uiteraard ook het nodige speed metal-geweld voorgeschoteld, Venom Inc. verloochent de roots geenszins. Geholpen door de eigentijdse productie klinken ook die nummers (Time To Die, The Evil Dead) prima, maar eigenlijk stiekem wel als een soort van ouderwetse Slayer rip-off. Het is toch een beetje die oubollige speed/thrash-vibe die hiermee weer tot leven wordt gebracht. Lekker authentiek, met de charme van onbeholpenheid.

Het zal altijd wel voer voor discussie blijven, en waarschijnlijk ook een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur, maar ik vind 'deze Venom' eigenlijk meer bestaansrecht hebben onder die naam dan de band die nu als Venom opereert. Avé is voor mij een soort soundtrack bij beelden en een gevoel van lang vervlogen tijden; ik mag dit soort nostalgie wel!

Jeffrey Dunn "Mantas" - Guitars

Anthony Dolan "Demolition Man" - Vocals, Bass

Anthony Bray "Abaddon" - drums