Loading...

Venom - The Singles

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 16-04-2018

Tracklist

01. In League With Satan
02. Live Like An Angel
03. Blood Lust
04. In Nomine Satanas
05. Die Hard
06. Acid Queen
07. Warhead
08. Lady Lust
09. Manitou
10. Woman

Je hebt zo wel eens van die releases waarvan je denkt: en waarom? Dat betreft vaak dubieuze verzamelaars of andersoortige overzichten. Het afgelopen vrijdag verschenen The Singles van Venom is er ook zo eentje waar ik wel even de wenkbrauwen bij fronste.

Waarom besteed ik er dan aandacht aan? Simpel: ik heb een zwak voor Venom, een band die in dezelfde tijd als ikzelf muzikaal opgroeide: de (eerste helft van de) jaren '80. Een band ook die tegen allerlei heersende stromingen en meningen in z'n eigen gang ging in de ontstaansperiode van de heavy metal. En eerlijk is eerlijk: in de eerste jaren was Venom ook gewoon een slechte band, en moest het meer hebben van imago dan van de muzikale kwaliteiten. Van dat imago zijn ze nooit meer af gekomen, al heeft een gedeelte van de band later wel degelijk leren musiceren.

Zoals zo vaak komt de waardering pas achteraf. Zowel collega-muzikanten als fans roemen Venom als inspiratie voor veel thrash, speed, en black metalbands, waarbij hun schijt aan alles houding een voorname plaats in neemt. En zoals even vaak klapte een band met een cultstatus uit elkaar, om in de navolgende jaren alleen nog maar met wederzijds moddergooien van de diverse partijen in het nieuws te komen. In dat licht bezien is het sowieso raar dat er een overzicht verschijnt van een band die al jaren geen band meer is, en waarvan de leden nog altijd niet met z'n allen - al zijn het er zelfs maar drie - door een deur kunnen.

Dit overzicht biedt echter een heerlijke terugblik op de meest succesvole jaren van het trio. Vanaf de eerste single In League With Satan / Live Like An Angel uit 1981, die nog voorafging aan het debuutalbum, tot aan Manitou (1984) is deze rauwe, klassieke metal een feest der herkenning. De vijf singles en hun b-kantjes zijn 'gewoon' in de oorspronkelijke versies op CD en vinyl gekwakt, zodat de originele primitieve benadering volledig gehandhaafd blijft. Tegenwoordig zouden we bij een aantal van die tracks vinden dat het eigenlijk te slecht is om te worden uitgebracht, maar begin jaren '80 was dit nog best heftig.

The Singles is voor mij dus een serieuze terugblik naar mijn eigen jonge jaren als metal-liefhebber. Voormalig opperhoofd Cronos mag zich vergezeld van diverse huurlingen nog altijd Venom noemen, maar die band doet me niks. De andere tak van de afsplitsing - eerst Mpire Of Evil en nu Venom Inc. - vind ik een stuk interessanter. Hoe dan ook jammer van de verkwanseling van zo'n rijke naam; deze verzameling singles bewijst dat nog maar eens.

Cronos - Bas, zang

Mantas - Gitaar

Abaddon - Drums