Loading...

Victorius - Space Ninjas From Hell

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-02-2020

Tracklist

01. Tale of the Sunbladers
02. Ninjas Unite
03. Super Sonic Samurai
04. Evil Wizard WuShu Master
05. Nippon Knights
06. Shuriken Showdown
07. Wasabi Warmachine
08. Wrath of the Dragongod
09. Astral Assassin Shark Attack
10. Space Ninjas from Hell
11. Cosmic Space Commando Base
12. Shinobi Strike 3000

De Duitse power metalband Victorius timmert al sinds 2004 aan de weg, maar heeft in al die jaren mijn pad nog nooit gekruist. Ondanks vier voorgaande langspelers had ik nog nooit van de band gehoord; of heeft geen indruk achter gelaten, dat kan ook natuurlijk. Het twee weken geleden verschenen Space Ninjas From Hell - een albumtitel waar ik voorhand al een beetje bang van werd - is dan ook pas mijn bewuste kennismaking met deze band.

Na een eerste beluistering begrijp ik al meteen waarom onze wegen zich nooit gekruist hebben: Victorius en ikzelf zitten nou niet bepaald op een en dezelfde golflengte; ik vraag me zelfs af of we ons wel in dezelfde atmosfeer of dimensie bevinden. Qua thematiek begeeft het vijftal zich namelijk nogal in science fiction- en fantasy-sferen, en daar kom ik eerlijk gezegd niet zo vaak. De muziek die daar bij hoort is van het hyper-de-pieper snelle en volgepropte soort power metal waar ik erg nerveus van word.

Dragonforce en Gloryhammer zijn dan de eerste namen waar ik ter vergelijking aan moet denken, en dan komt het niet gauw meer goed. En als het dan ook nog moet gaan over ninjas en samurais die niet van deze aarde zijn, wordt het voor mij wel heel lastig om dit serieus te nemen. Ik vind het eigenlijk wel erg ironisch dat een band die zich zo bezig houdt met fantasy, met zulke fantasieloze metal op de proppen komt. Het zou dan ook niet moeten verbazen dat dit zowel in Duitsland als in Japan erg populair is.

Gooi wat klapperende dubbele basdrums, over the top keyboardriedels en zouteloze gitaarriffs op een hoop, giet er een flauw Pokemon-thema-sausje overheen, voorzien van teksten die gejat zijn van Japanse kinderliedjes en -tekenfilms (of zijn het de Power Rangers?), en het resultaat klinkt als elke willekeurige track van Space Ninjas From Hell. En die albumtitel trouwens ook: ruimte-ninjas uit de hel, hoe dan? Bedenk je daarbij goed dat dit alles gemaakt is door volwassen mannen, die voor zover mij bekend is, geen last hebben van enige neurologische of verstandelijke beperking. Al ga je daar, zeker bij het bekijken van hun video's, wel serieus aan twijfelen.

Op zich is het best knap om twaalf volledig inwisselbare nummers van dit kinderachtige niveau op een CD te knallen en uitgebracht te krijgen door een label dat zichzelf doorgaans wel wat serieuzer neemt volgens mij. Dieptepunt wat mij betreft: Wasabi Warmachine. Mijn advies: met een hele grote boog er om heen lopen. Ik heb je gewaarschuwd.

Frank Koppe - Drums

Florian Zack - Guitars

Andreas Dockhorn - Bass

Dirk Scharsich - Guitars

David Baßin - Vocals