Loading...

Vlad In Tears - Dead Stories Of Forsaken Lovers

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 01-03-2020

Tracklist

01. We Die Together
02. Tonite
03. Born Again
04. Every Day It's Gonna Rain
05. Dead
06. Sleep Lover Sleep
07. Felt No Pain
08. Heavy Rain
09. Broken Dreams
10. Tears Won't Fall
11. Man in the Box [Alice In Chains cover]
12. Days Gone
13. How Do You Know
14. Pretending
15. Still Here
16. You'll Come Back To Me
17. Entrapped Soul

Vlad In Tears is een kwartet Italianen dat zich omwille van hun muzikale loopbaan heeft gevestigd in Duitsland. De band kan terugkijken op een indrukwekkende geschiedenis van album-releases sinds hun eerste release Seed Of An Ancient Pain (2005). Na de nieuwste langspeler van 2017 (Souls In Sale) is Dead Stories Of Forsaken Lovers hun zevende plaat. En pas mijn kennismaking met deze band.

Op hun nieuwste album keert de band terug naar hun vroegere kracht van het creëren van een verbazingwekkende mix van krachtige rocktunes met zware donkere en melancholische invloeden, maar nooit te overdreven benadrukt of opdringerig. Meteen vanaf het begin zet de opener met het enorme catchy refrein We Die Together perfect de toon van het album, gevolgd door Tonite met zijn erotisch geladen atmosfeer. Dit is die zwarte romantiek waar het gothic genre het van moet hebben. Daarna volgt de eerste single Born Again, met toevoeging van wat electronica, en de vocale gastbijdrage van Lex Megaherz.

Natuurlijk mogen ook de ballades niet ontbreken op een album van Vlad In Tears. Vooral op Sleep Lover Sleep, Every Day It's Gonna Rain en Heavy Rain (regen en tranen, dit wordt een natte boel) kan zanger Kris aantonen dat hij in staat is om naadloos te schakelen tussen pure kracht (rocken) en een soulvolle vocale aanpak (ofwel tranen-trekken). Op die momenten doet de muziek nog het meest denken aan de kinderlijk-eenvoudige weemoed van Him. Gelukkig wordt dit gehalte niet overdreven, en wordt er dus met regelmaat ook nog lekker gerockt (Dead, Felt No Pain).

Als speciale bonus bevat de digipak-editie van de CD nieuw opgenomen, akoestische versies van zes Vlad In Tears-nummers, en ook nog een coverversie van Man In The Box (Alice in Chains). Op deze gestripte en meest pure opnames laat de band horen dat hun composities ook in deze uitvoering goed overeind blijven. Als extraatje is deze bonus dan ook zeker interessant.

Dead Stories Of Forsaken Lovers presenteert Vlad in Tears als een gerijpte, maar aalgladde rockband, met een voorliefde voor enerzijds krachtige en groovende rocknummers, met een griezelige aantrekkingskracht; en daarnaast intense, donker-melancholische deuntjes, die je helemaal kunnen pakken. Mits je daar gevoelig voor bent natuurlijk. Vanuit de oorspronkelijke gothic/new wave-aanpak zoals die ooit in de jaren '80 is ontstaan snap ik die aantrekkingskracht wel: ik was een opgroeiende tiener in die tijd. Nu als cynische vijftiger laat ik het allemaal een stuk gemakkelijker van me afglijden; al blijf ik een hopeloos-duistere romanticus....

Kris Vlad - Vocals

Dario Vlad - Bass

Lex Vlad - Guitar

Xander Vlad - Drums