Loading...

Vola - Live From The Pool

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 07-04-2022

Tracklist

01. 24 Light-Years
02. Alien Shivers
03. Head Mounted Sideways
04. Straight Lines
05. Ruby Pool
06. Owls
07. These Black Claws [ft. SHAHMEN]
08. Gutter Moon (October Session)
09. Ghosts
10. Smartfriend
11. Whaler
12. Inside Your Fur
13. Stray The Skies

In september 2021 speelde Vola een intieme show in een schitterende live setting. Live From The Pool vond plaats in het zwembad van de verlaten militaire basis Auderød in Noord-Seeland vlakbij Kopenhagen, Denemarken. Dit verlaten gebouw is ontworpen door de wereldberoemde architect Henning Larsen en is onderdeel geworden van het natuurpark Auderød. De band creëerde een unieke ervaring door samen te werken met het audiovisuele kunstenaarscollectief Vertigo.

Het idee voor Live From The Pool is ontstaan in een tijd waarin het bijzonder moeilijk was om een band te zijn met een internationale fanbase. Omdat de Covid-pandemie liveshows en touren praktisch onmogelijk maakte, was Vola, net als vele andere bands, genoodzaakt om zorgvuldig en creatief na te denken over een manier om de luisteraars - op een innovatieve manier - te bereiken. De band wilde heel graag iets spectaculairs doen, dat niet als een slap aftreksel van een 'echt' optreden zou overkomen. Mede met dank aan een sterke visuele ondersteuning is Vola er absoluut in geslaagd om een buitengewone online concertervaring te creëren. Des te beroerd dat je voor je bespreking dan toch slechts kunt leunen op het audio-materiaal. Gelukkig biedt youtube uitkomst.

De show bevat uitvoeringen van doorheen de band-catalogus (drie goed ontvangen studioalbums en twee EP’s), waaronder Alien Shivers, Stray The Skies, Whaler, Ghosts, evenals nummers van hun meest recente release Witness. Fans van buiten Denemarken kunnen nummers als Straight Lines, These Black Claws en Head Mounted Sideways nu voor het eerst live horen. Met elk vijf nummers van de laatste twee albums, en drie van het eerste mag je best spreken van een uitgebalanceerde setlist. Daar zal geen fan over klagen vermoed ik.

Het mooie aan een live-registratie als deze - niet geheel uitzonderlijk binnen de prog-scene natuurlijk - is dat Vola durft te improviseren. Of beter gezegd: de albumversies van gekende tracks van een alternatieve uitvoering voorziet. Het lijkt er nog het meest op dat de band hun eigen nummers heeft ontleed, en als het ware opnieuw heeft uitgevonden. Vooral voor de fans is dat natuurlijk om van te smullen, zij krijgen versies voorgeschoteld zoals ze die nog niet kennen. Dat kan ook wel eens een mindere versie opleveren, getuige de October versie van Gutter Moon (naar mijn mening dan).

Voor de 'neutrale' kijker / luisteraar is er hoe dan ook meer dan voldoende te genieten. Beeld en geluid zijn van sublieme kwaliteit, en de verschillende composities worden tot in de puntjes uitgevoerd door klasse-muzikanten. Om een en ander duidelijk te maken heb ik er voor gekozen om hieronder een alternatieve show te laten zien. Het betreft een optreden dat is vastgelegd via het onvolprezen Rockpalast, met een deels vergelijkbare tracklist. De visuals zijn dus niet te vergelijken, maar qua performance krijg je wat mij betreft een zeer adequaat beeld.

Asger Mygind - zang, gitaar

Martin Werner - toetsen

Nicolai Mogensen - basgitaar

Adam Janzi - drums