Loading...

Voyage Noir - Voyage Noir

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-01-2020

Tracklist

01. All Faith Is Lost
02. My Funeral
03. Shooting Star

Het Voyage Noir-project werd geboren in mei 2019 uit een aankondiging op de Facebook-pagina "Funeral Doom" waarop de Italiaanse multi-instrumentalist Tullio Carleo op zoek was naar medestanders voor een samenwerking gericht op de compositie van enkele doom-nummers die hij aan het arrangeren was. Diverse zangers reageerden op zijn aanbod, maar na het beluisteren van de stem van de Roemeense zanger Demetrius Daine via de video's van zijn band Tenebres, en na een uitwisseling van berichten en audiobestanden, besloten de twee samen de stap te wagen in deze muzikale 'donkere reis'. Het duo wordt vocaal nog bijgestaan door achtergrondzangeres Catalina.

Uiteindelijk werd een eerste zelfgetitelde EP voltooid in oktober 2019. De muziek van Voyage Noir zou ik atmosferische gotische doom noemen, met een voorname rol voor de toetsenpartijen, die een heerlijk, vol, atmosferisch en klassieke geluid neerzetten. De combinatie van de twee verschillende bijdragen - muziek enerzijds, en vocalen anderzijds - past uitstekend, ondanks de verschillen in geografische en muzikale achtergrond van beide deelnemers. Zowel Tullio als Demetrius hebben een lange muzikale reis achter de rug met bands waarmee ze verschillende muziekstijlen hebben gespeeld, wel allemaal met een metalen achtergrond.

De muziek van Voyage Noir is overwegend clean en ingetogen, klinkt heerlijk bezwerend, soms hypnotiserend, maar constant enorm sfeervol. Het wordt maar zelden echt heavy, al zijn wel heerlijke riffs en gitaarleads te horen. Juist wanneer de muzikanten even aanzetten na een meer ingetogen passage, vind ik de muziek op z'n best. Ook een voorname troef daarbij is de toevoeging van de extra zang van Catalina, een nummer als My Funeral vaart wel bij deze extra laag.

Voyage Noir zorgt voor heerlijke ontspannen luistermuziek, waarmee ik mij graag laat meevoeren. Dit is niet het type doom dat zwelgt in dramatiek, weemoed en pijn; hier zijn het juist fraaie plaatjes die voorgeschilderd worden. Ben je liefhebber van melodieuze doom metal waarbij de nadruk ligt op de indringende atmosfeer, dan zit je bij Voyage Noir helemaal goed!

Tullio Carleo - Drums, Guitars, Bass, Keyboards

Demetrius Daine - Vocals

Catalina - Vocals