Loading...

Warkings - Reborn

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-12-2018

Tracklist

01. Give 'em War
02. Never Surrender
03. Hephaistos
04. Gladiator
05. Holy Storm
06. Battle Cry
07. Fire Falling Down
08. Sparta
09. The Last Battle
10. Die Flut [bonus]

De eeuwigheid doorbrengen in de rijken van de goden is de ultieme eer voor alle dappere en moedige strijders. Odin zelf selecteert de krijgers die het waard zijn om zijn zalen te betreden. En dus hadden deze vier oorlogshelden een zeer onwaarschijnlijke ontmoeting: een Romeinse tribune, een wilde Noordse krijger, een vastberaden kruisvaarder en een dodelijke Spartaan. Onder de noemer Warkings werd pure en onvervalste metal hun religie, en verspreidden ze dus de ware verhalen van hun strijd tegen de mensheid!

Op hun debuutalbum Reborn smeedt het anonieme en gemaskerde viertal goudeerlijke klassieke metal in de traditie van legendes als Helloween, Gamma Ray en Manowar. Zelf zou ik daar vanuit de huidige scene Powerwolf en Sabaton (afsluiter The Last Battle!) aan toevoegen als invloeden, zodat het wel duidelijk is wat voor muziek we krijgen voorgeschoteld. Zelfs mister Debauchery himself (Thomas Gurrath) kon de opwindende en epische geest van de Warkings niet weerstaan en voegde zich bij hen in de strijd in het nummer Sparta.

Give 'm War is een razende opener die de toon zet voor een flitsend power metal avontuur. Maar die snelheid blijkt (gelukkig) niet het voornaamste wapenfeit van de Warkings. Epische krijgsliederen als Never Surrender en Gladiator zijn zo aanstekelijk dat zelfs de goden het opmerkten: de poorten van Valhalla staan wijd open. Dit soort midtempo headbangers zal garant staan voor veel bijval tijdens optredens. Natuurlijk kan zo'n bombastisch album met heldhaftige teksten (en dito uitstraling) ook niet zonder stampende marsen; nummers als Hephaistos en Battle Cry voorzien daarin.

Met het vocale gedeelte zit het hier wel snor. Vanachter het masker van The Tribune is de herkenbare zangstem van Georg Neuhauser (Serenity) waarneembaar, al heeft die stem soms wel moeite om het tegen het stevigste materiaal op te nemen; de muziek is toch net wat anders als bij Serenity. Lang verhaal kort: wie de muziek van genoemde bands kan waarderen, kan Reborn met een gerust hart aanschaffen. Weliswaar meer van hetzelfde uit het overbekende power metal-vaatje, maar wel met overtuiging en kwaliteit gebracht! Ik ben overigens benieuwd welke (bekende?) muzikanten achter Warkings schuilgaan.

The Tribune - vocals

The Crusader - guitar

The Viking - bass

The Spartan - drums

Jan Vacik - keyboards, vocals