Loading...

Wheel - Preserved In Time

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-04-2021

Tracklist

01. At Night They Came Upon Us
02. When The Shadow Takes You Over
03. After All
04. She Left In Silence
05. Aeon of Darkness
06. Hero of the Weak
07. Daedalus

En waarom ken ik het Duitse Wheel nog niet? Deze band - opgericht in 2006 - bracht eerder deze maand hun derde album Preserved In Time uit, het eerste in acht jaar tijd. Het starten van een gezin en nieuwe banen kregen voorrang, maar uiteindelijk kroop het bloed toch traag maar zeker weer naar de muziek. Die andere twee albums verschenen dus begin jaren '10 via een mij onbekend label, maar het strekt natuurlijk tot aanbeveling dat de nieuweling verschijnt via Cruz Del Sur. Kom maar op denk ik dan!

Wheel brengt ons authentieke, epische doom metal in de trant van Candlemass, Solitude Aeturnus, Trouble, Saint Vitus en Reverend Bizarre. Preserved In Time bevat zeven nummers (48 minuten) van broeierige, emotionele doom die voor de liefhebber absoluut niet te versmaden is. De tracks zijn dus niet overdreven lang uitgesponnen, maar laten wel telkens een heerlijke spanningsopbouw horen. De nummers zijn voor doom-begrippen heerlijk pakkend, luister bijvoorbeeld maar eens naar After All.

De muziek klinkt enorm naturel, vintage, en is dan ook in de oefenruimte van de band opgenomen. Lekker rauw, maar toch heerlijk log, waarbij een klein foutje voor lief wordt genomen. Overheersend is de wisselwerking tussen zware riffs en fijne melodieën, al is ook een hoofdrol weggelegd voor de uitstekende vocale voordracht van Arkadius Kurek. Het vrij melodieuze Hero Of The Weak laat dat allemaal op prachtige wijze samen komen.

Is het beste voor het laatst bewaard? Afsluiter Daedalus is het langste en meest epische nummer van het album, en vind ik bij vlagen vooral heerlijk mystiek. In het begin doen opbouw en invulling me een beetje aan Led Zeppelin denken; en daar is echt helemaal niks mis mee. Traag, een tikje ingetogen, en toch mysterieus en dreigend; een sterk nummer!

De conclusie is deze keer kort maar krachtig: wat ben ik blij dat Preserved In Time van Wheel op mijn pad is gekomen! Ik neem me dan ook direct voor om de voorgaande albums ook eens op te zoeken.

Arkadius Kurek - Vocals

Benjamin Homberger - Guitar

Marcus Grabowski - Bass

Carsten Jercke - Drums