Loading...

Wind Rose - Wardens Of The West Wind

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 17-04-2015

Tracklist

01. Where Dawn and Shadows Begin
02. The Age of Conquest
03. Heavenly Minds
04. The Breed of Durin
05. Ode to the West Wind
06. Skull and Crossbones
07. The Slave and the Empire
08. Spartacus
09. Born in the Cradle of Storms
10. Rebel and Free

Wind Rose is de nieuwe symhphometal-meets-folk sensatie die uit de fabriek van Italiaanse kwailiteitsmetal komt rollen. Na hun succesvolle debuut Shadows Over Lothadruin is het tijd voor deze vijf stoere heren om hun waarde te bewijzen met zijn opvolger: Wardens Of The West Wind.

Deze begint met de sfeervolle intro Where Dawn And Shadows Begin. Een onheilspellend, epische battlecry met de nodige dosis folky goodness om meteen mijn aandacht te winnen. The Age of Conquest volgt, en meteen geeft Wind Rose de indruk van een geheel clichévrije band met al het beste van folk en symphonic metal in zijn repertoire. Drum en gitaar werken in perfecte harmonie samen om tot onweer ontstaat, waar de vocale lagen (meervoud, altijd goed!) als een storm doorheen jagen. Soms als opzwepende battlecry, en soms zelfs als zoete a capella. Deze Italiaanse heren maken hun grand entree met grandeur en glorie, en hoe! Als je hiervan niet onder de indruk bent, ben je stokdoof.

Heavenly Minds gaat, waar het kan, zelfs naar nog nobelere regionen met bazuingeschal en engelachtig getwinkel tussendoor. Waar de zang vloeiend en wiegend blijft, dreunen de gitaren en piekerig onderdoor om tot een oorverdovend geheel te komen. The Breed of Durin put zijn inspiratie uit de onuitputtelijke bron die Tolkien’s Midden Aarde heet. Veel bands zijn Wind Rose daarin voorgegaan maar toch blijft het een fantastisch middel om tot epische verhalen te komen. Nog actueel ook met de Hobbit films van de laatste tijd. ‘Los gaan’ is een understatement bij dit nummer. Zowel dansen als headbangen is mogelijk, en dan wel tot je erbij neervalt.

We gaan een wat vrolijkere kant op met Ode To The West Wind. En een ware ode is het, van begin tot eind gevuld met hulde aan de elementaire kracht van de westenwind die Wind Rose zo hoog acht, met stemmen die klinken als de wind zelve, kan ik me ook geen nummer voorstellen die zo in harmonie is met zichzelf.

We nemen een ommetje van mythische oorden naar het goede oude piratenthema waaraan Wind Rose ook hun eigen, meesterlijke invulling geeft. De vlag met de alom bekende Skull and Crossbones word gehesen, en de reis voor ons voert langs zonnige parelstranden en stormachtige zee, soms met het gevoel van zelfs beide tegelijk. Met refreinen als sailors hymnes en gitaren de beuken als golven op rotsen, waan je je helemaal in een Pirates of the Caribean film.

Plotseling is dan ook het feeërieke getinkel van de intermezzo The Slave and the Empire, die de introductie geeft naar de volgende wereld; die van de oude romeinen. Spartacus volgt, met zijn heerlijke canon refreinen en zijn schreeuw voor glorie en vrijheid uit de krochten van Ceasar’s arena’s. Net The Gladiator in muziekvorm.

Born in the Cradle of Storms is bijna een samenvatting te noemen van alles wat vooraf is gegaan. Vooral door de zinnen: “Over the seas I'll sail, Over the lands I'll ride, Over the sky I will fly’, waarmee ze alle werelden die we zojuist hebben gepasseerd in 1 uitspraak vatten. Wat nog overblijft is de ‘verstand op nul, hack and slash, rebel hymne die nooit bij een album van dit thema mag ontbreken. Death to the Tyrant! wordt er gebruld door kiltdragende clans in Rebel and Free.

Van een wereldreis mogen we zeker spreken, die zelfs naar werelden leidt voorbij de onze. Van bergtoppen uit koude, noordelijke landen, via Erebor in Midden Aarde, naar de zeven zeeën, van het oude Rome tot de Schotse Highlands. Een reis die mijn oren niet gauw gaan vergeten, en graag nog veel vaker willen horen! Wat je ook zoekt in een sympho/folk hybrid metalband, Wind Rose heeft zijn storm over de aarde laten waaien om je al het goede van het genre te kunnen brengen.

Daniele Visconti - Drums, Vocals

Claudio Falconcini - Guitars, Vocals

Federico Meranda - Keyboards

Francesco Cavalieri - Vocals

Cristiano Bertocchi - Bass