Loading...

Winter - Looking Back

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-10-2022

Tracklist

01. We Believe In Rock
02. Coming Home
03. Heartbreak Road
04. The Flyer
05. Child Of Everdream
06. Blood Red Vengeance
07. Princess Of The Night
08. Beneath The Blue
09. We Wear Black
10. Angel
11. Bleeding Heart
12. On The Run
13. I Stand Alone
14. Gasoline
15. A Love Worth Dying For
16. Take It Slow

Die Markus Winter is maar een druk baasje. Al is zijn muziek een twijfelgeval voor een rock- en metal-zine, laat ik dat graag over aan de lezer / luisteraar. Maar even voorstellen dus. In het najaar van 2021 bracht zijn (dark / gothic) rockproject Winter het veelgeprezen album Pale Horse uit op zowel CD als dubbel vinyl. Omdat de muzikale geschiedenis van het project nog verder terug gaat en eerdere releases niet meer beschikbaar zijn, bleek er nog wel degelijk vraag naar voorgaand werk.

Daarom werd besloten om de beste nummers van de back-catalogus te herzien en uit te brengen in de vorm van een heruitgave genaamd Looking Back. Alle nummers werden opnieuw opgenomen en opnieuw gemasterd, in het voorjaar van 2022 werd een 12” vinyl met twaalf tracks uitgebracht. Echter, de vraag naar een CD-release en het feit dat sommige nummers het niet haalden op vinyl vanwege de totale speelduur, veroorzaakte het persen van een speciale editie van Looking Back - een digipak-CD gelimiteerd tot 300 exemplaren, met de hand genummerd en met vier extra bonustracks. Ook zijn er nieuwe video's gemaakt bij een aantal tracks. Markus zelf is verantwoordelijk voor de meeste zang, daarnaast gitaar, bas, viool, en deels de toetsen. Voor de drumpartijen, overig toetsenwerk en extra koortjes heeft hij gasten ingehuurd.

Vergeleken met de nogal donkere gothic rock sfeer op Pale Horse, situeert het geluid van Looking Back zich meer in de genres van AOR / (hard)rock of zelfs wel singer-songwriter. De opener We Believe In Rock is een krachtig, rechttoe rechtaan rocknummer met een buiging voor de grote iconen van de rockmuziek (van Elvis Presley tot de Ramones, van Nirvana tot Korn of Hammerfall). Coming Home laat lekker gitaarwerk horen, waarna Heartbreak Road een ode is aan old school rock'n'roll, een beetje ZZ Top-achtig. Een beukende rocker als On The Run en de obligate ballad Take It Slow demonstreren verder het brede bereik van dit project. De muziek is ten alle tijden catchy, nergens zijn echt rauwe randjes te horen, en Markus Winter heeft een lekker in het gehoor liggende stem.

Tegelijkertijd zijn de gothic rock-roots nog niet helemaal verdwenen, getuige donkere nummers als I Stand Alone, We Wear Black, Angel of A Love Worth Dying For. Al met al is Looking Back een uiterst gevarieerde reis door de evolutie-geschiedenis van Winter, die dit najaar wordt voortgezet met al weer de release van het volgende album: Fire Rider. Daarover misschien later meer.

Markus Winter - zang, gitaar, bas, viool, toetsen

Hugo Ribeiro - drums

Carsten Enghardt - drums

Michael Donner - toetsen