Loading...

Witch Cross - Angel Of Death

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-08-2021

Tracklist

01. Tempus Mori Est
02. Angel of Death
03. Marauders
04. Evil Eye
05. The Chosen One
06. Phoenix Fire
07. Siren's Song
08. Eye of the Storm
09. Last Rites
10. Warrior

In een - met tussenpozen - bijna veertigjarig bestaan kwam het Deense Witch Cross tot dit jaar aan welgeteld twee albums. Eigenlijk valt Witch Cross wel een beetje te beschouwen als een cult-band, die echt nog wel de nodige liefhebbers heeft. Ik heb die twee albums (het debuut in een heruitgave) allebei mogen bespreken, en eerlijk is eerlijk, de band deed niet onder voor veel NWOBHM-collega's. Anno 2021 komt de band met een splinternieuw album op de proppen: Angel Of Death.

Samen met het legendarische Mercyful Fate en een aantal aanzienlijk meer obscure acts zoals Alien Force, Randy en Crystal Knight, moet Kopenhagen's eigen Witch Cross worden beoordeeld als een van de eerste en beste Deense heavy metalbands van 'vroeger'. Indertijd werd na een lange pauze Fit For Fight (1984) opgevolgd door het tweede album Axe To Grind in 2013. Het schijnt dat het materiaal voor het nieuwe album Angel Of Death al in 2017 klaar was, het opnameproces (onder leiding van gitarist Mike Koch) in 2019 is afgerond, en na nog meer vertraging toch nu pas kon worden uitgebracht.

En ondanks dat we toch echt in 2021 zijn aanbeland, klinkt Witch Cross niet heel veel anders dan op hun vorige albums. Okay, de opnametechnieken zijn verbeterd, dus op het geluid valt niet heel veel aan te merken. Maar de aanpak, de intenties, de sfeer, voelen echt nog heel jaren '80 aan. En dat levert dan weer de klassieke tweedeling love-it-or-hate-it op. Ik kan er - zelf opgegroeid in de jaren '80 - prima naar luisteren, precies om die reden. Het is echt een soort van jeugdsentiment.

Welk nummer je ook uitlicht, het album is als geheel vooral degelijk. De muzikanten weten heel goed wat ze moeten doen, de zang is voor old school-begrippen meer dan acceptabel. De composities gaan niet de originaliteitsprijs verdienen, maar blijven op korte termijn best hangen. De NWOBHM viert hoogtij, als liefhebber daarvan zit je hier goed.

Kev Moore - Vocals

Mike Koch - Guitars, Keyboards, Vocals

Jan ‘Little John’ Normark - Bass

Paul Martin - Guitars

Jesper Haugaard - Drums