Loading...

Witch Cross - Fit For Fight

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-10-2012

Tracklist

01. Night Flight in Tokyo
02. Face of a Clown
03. Rocking the Night Away
04. Killer Dogs
05. Fight the Fire
06. Axe Dance
07. Light of a Torch
08. Alien Savage

Witch Cross is in 1980 (!) opgericht in Hillerød, Denemarken. Het eerste wapenfeit was indertijd de single No Angel/Are You There in 1982. Beïnvloed door hun eigen helden van Judas Priest en andere Britse bands uit de NWOBHM laat het geluid van onze Deense headbangers zich eenvoudig raden. In 1984 bracht de band hun enige album Fit For Fight uit (via Roadrunner), om vervolgens te gaan touren. Daarbij werd in 1985 onder anderen Dynamo in Eindhoven aangedaan, waarvan zelfs nog geluidsopnamen schijnen te bestaan. In 1986 hield Witch Cross alweer op te bestaan, het rommelde eigenlijk al van begin af aan in de bezetting.

In 2011 kwam de band weer bij elkaar in een mengeling van drie originele leden, aangevuld met twee nieuwe krachten. De aanleiding was min of meer de 4LP compilatie die Hells Headbangers uitbracht, met daarop zo'n beetje al het materiaal dat Witch Cross ooit uitbracht in de vorm van het album, singles, demo's enzovoort. 32 Tracks maar liefst, met de titel All That's Fit For Fighting, inderdaad een duidelijke woordspeling op de oorspronkelijke albumtitel. Des te opmerkelijk misschien dat dat enige album door datzelfde label nu ook nog eens wordt heruitgebracht. Helaas zonder enige bewerking, de productie klinkt wel erg dunnetjes.

De oorspronkelijke acht tracks met het bijbehorende artwork doen anno 2012 zo oubollig aan als de pest. Om heel eerlijk te zijn klonk deze muziek halverwege de jaren '80 al weer bijna achterhaald, en zou je de band eerder nog in de beginjaren van de NWOBHM plaatsen (1979/1980). Met name het dubbele gitaarwerk staat echter als een huis (Axe Dance!) en lijkt de voornaamste bestaansreden voor Witch Cross. De songs en de verdere invulling daarvan passen naadloos in het tijdsbeeld van begin jaren '80: brave heavy metal, cleane zang, en dus vooral heel veel gitaarwerk. Denk een beetje aan een jonge Judas Priest en het oudste werk van Saxon en Iron Maiden, dan heb je het geluid wel zo'n beetje te pakken.

Witch Cross is van plan om in 2013 een nieuw album te gaan uitbrengen, en staat inmiddels ook weer regelmatig op de planken. Beschouw deze re-release maar als een opwarmertje voor het aanstaande nieuwe album, en een aankondiging dat de band er weer is.

Alex "Savage" Nyborg Madsen - Vocals

Michael "Wlad" Kock - Guitar

Cole Hamilton - Guitar

Jan "Little John Field" Normark - Bass

Anders "A.C." Hjort - Drums