Loading...

Witherfall - A Prelude To Sorrow

Gepost in Reviews door Peter van der Wielen op 25-12-2018

Tracklist

01. A Prelude To Sorrow
02. We Are Nothing
03. Moment Of Silence
04. Communion Of The Wicked
05. Maridian's Visitation
06. Shadows
07. Ode To Despair
08. The Call
09. Vintage
10. Epilogue

Na een jaar van voor- en tegenspoed, is Witherfall weer terug op koers. Het wegvallen van drummer Adam Paul Sagan in 2016, het opnemen van hun eerste album Nocturnes and Requiems, welke postuum is opgedragen aan Adam Paul, zijn ze nu eindelijk weer waar ze wilde zijn. Jake Dreyer (gitaar) en Joseph Michael (zang, keyboard) hebben inspiratie gevonden bij het verwerken van het verlies van hun vriend en drummer. Terwijl hun eerste album opgedragen is aan hem, gaat deze ook nog altijd deels over hem. Zelfs de albumtitel - A Prelude To Sorrow - zijn de initialen van Adam Paul Sagan.

Die titel geeft ook wel aan waar het zeker niet over zal gaan, regenbogen, getekende pompoenen of neon ridders. Jake en Joseph waren al begonnen met schrijven van nummers terwijl Adam al erg ziek was. Jake en Joseph waren al geen onbekenden van elkaar als ze in 2013 beginnen aan Witherfall. Eerder hebben ze al samen in White Wizzard (The Devil’s Cut) een album opgenomen. Verder bestaat de band momenteel uit Anthony Crawford (bas), Fili Bibiano (gitaar) en Steve Bolognese (drums).

Witherfall speelt zoals ze zelf omschrijven ‘Dark Melodic Metal’, ik denk dat een vergelijking met Nevermore wel op zijn plaats is. De plaat begint rustig met titelnummer A Prelude To Sorrow, waarna het ruim elf minuten durende We Are Nothing op je afgevuurd wordt. Alle registers gaan open. Gelukkig gaan ze ook wel eens minder ver open, Maridian’s Visitation is hier een goed voorbeeld van, met een bijna Queen-achtige solo erin. Dat de band niet bang is voor langere nummers blijkt wel uit het feit dat er twee nummers van elf-plus minuten op staan, en drie tussen zes en zeven minuten.

Voor mij is dit een mooie afsluiter van dit jaar, en ook deze zal in mijn jaarlijst komen. Eind goed al goed zullen we maar zeggen. Fans van Nevermore, Symphony X zou ik aanraden om te gaan luisteren.

Joseph Michael - vocals, keyboards

Jake Dreyer - guitars

Steve Bolognese - drums, percussion

Anthony Crawford - bass

Fili Bibiano - guitar