Loading...

Wolves In The Throne Room - Thrice Woven

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-10-2017

Tracklist

01. Born From The Serpent's Eye
02. The Old Ones Are With Us
03. Angrboda
04. Mother Owl, Father Ocean
05. Fires Roar In The Palace Of The Moon

Wolves In The Throne Room (graag en vaak afgekort tot WITTR) is een Amerikaanse black metalband die al sinds 2002 actief is, inmiddels toe is aan het zesde studio-album, maar hier nog nooit is besproken. Foei WingsOfDeath zou ik bijna zeggen, want de band is de laatste jaren een graag geziene gast op de internationale podia (de band stond in 2008 al eens op Roadburn; als dat geen aanrader is), en doet het van oorsprong in de underground al erg goed. Met Thrice Woven - ook mijn persoonlijke kennismaking met deze band, al heb ik ze geloof ik ooit op een festival wel live gezien - wil ik dan ook graag een en ander recht proberen te zetten. Al heb ik me wel eerst willen inlezen voor ik aan het album begon.

Wolves In The Throne Room is één van de vaandeldragers van de zogenaamde Cascadische black metal, een moderne sub-stroming van de black metal, waarin naar hartenlust gestoeid wordt met folk-, post-, gaze- en andere sfeerverhogende elementen. De term is genoemd naar het Cascade Range (Nederlands: Cascadegebergte), een gebergte evenwijdig aan de westkust van de Verenigde Staten. WITTR komt daar dus ook vandaan, en heeft de natuur als voornaamste thema. De broers Aaron en Nathan Weaver zijn al sinds de oprichting in 2002 de drijvende kracht achter WITTR.

Alle leuke uitleg, terminologie, afkomst en thematiek ten spijt, voor mij maakt Wolves In The Throne Room 'gewoon' uitermate atmosferische black metal. Voorzien van synth-laagjes krijgt de muziek vooral in de trage en slepende passages een heerlijk ambient (Angrboda) of soundscape-achtig sfeertje, waarop het heerlijk wegdromen en mijmeren is. The Old Ones Are With Us lijkt me hiervan een voortreffelijk voorbeeld.

Uiteraard worden dit soort passages afgewisseld met ziedende blasts en over elkaar heen buitelende tremolo-riffs, het blijft immers wel degelijk black metal. Opener Born From The Serpent's Eye maakt dat na een tokkelend gitaar-intro ook direct ondubbelzinnig duidelijk. Al zijn veel van die riffs toch wel van de melodieuze soort, hetgeen ik persoonlijk wel prettig vind. Daarnaast weet de band enorm veel afwisseling in hun lange composities te stoppen, want deze opener bevat ook fijne vrouwenzang en een meeslepend doom-stuk.

Ik heb (nog) geen vergelijkingsmateriaal met vorige albums van deze band, dus ik heb geen idee hoe Thrice Woven zich daartoe verhoudt. Ik ben zeer zeker van plan om meer van Wolves In The Throne Room te gaan beluisteren, want dit laatste album spreekt zeer tot de verbeelding. Ik heb me laten vertellen dat het tweede album Two Hunters (2007) een goed instapmoment zou zijn, dus daar ga ik maar eens mee beginnen.

Nathan Weaver - Vocals, Guitars

Aaron Weaver - Drums, Synths

Kody Keyworth - Vocals, Guitar