Loading...

Xentrix - Bury The Pain

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 04-07-2019

Tracklist

01. Bury The Pain
02. There Will Be Consequences
03. Bleeding Out
04. The Truth Lies Buried
05. Let The World Burn
06. The Red Mist Descends
07. World of Mouth
08. Deathless and Divine
09. The One You Fear
10. Evil By Design

De Britse band Xentrix lijkt echt zo'n geval van overal net te laat bij zijn. Opgericht in 1986 als Sweet Vengeance werd eerst het "coverband"-stadium doorlopen alvorens zich te storten op eigen materiaal. Bands als Exodus, Metallica, Testament, Sacred Reich en noem er zo nog maar wat bleken de grootste voorbeelden, terwijl ook dichter bij huis Onslaught van invloed moet zijn geweest. Na vier albums in de periode 1989-1996 hield de band het voor gezien wegens het inmiddels veranderde muzikale klimaat, om - zoals zo velen - te belanden in periodes van inactiviteit, onzekerheid en tijdelijke periodes van weder-opbloei.

De wil op een vervolg is altijd aanwezig gebleven; in 2013 kwam Xentrix weer bij elkaar en bleek er sprake van een serieuze wederopstanding. Met in elk geval gitarist Kristian Harvard en drummer Dennis Gasser als enige overlevenden (figuurlijk dan he) van de originele line-up. Originele zanger/gitarist Chris Astley was in eerste instantie ook van de partij, maar hield het in 2015 toch weer voor gezien. Hij is inmiddels vervangen door voormalig Blaze Bayley gitarist Jay Walsh, die hier ook beide taken van zijn voorganger voor zijn rekening neemt. Tenslotte is als bassist Chris Shires sinds 2013 aan de band verbonden.

Die volharding is eindelijk beloond met een splinternieuw album in de vorm van Bury The Pain, 23 jaar na de voorganger. De bezielende (bege)leiding van producer Andy Sneap geeft de oorspronkelijke old school thrash uit de Bay Area hoogtijdagen een min of meer hedendaagse geluid mee. Dat wil zeggen dat de muzikale insteek nog steeds die van eind jaren '80 / begin jaren '90 is, maar Sneap weet wat er in het huidige muzikale klimaat gevraagd wordt, en laat die muziek min of meer eigentijds klinken.

Een pluspunt vind ik dat de thrash metal door de old school feel lekker agressief en venijnig klinkt. Geen moderne fratsen en invloeden uit andere subgenres, maar gewoon pure thrash, zoals het 'vroeger' was. Grotendeels uptempo (een wat mindere track als The Truth Lies Buried vergeef ik Xentrix wel) en lekker hard en gemeen, met goeie riffs, dubbel gitaarwerk, een drummer op speed en lekkere ouderwetse felle, rauwe vocalen. Dat laatste aspect blijkt bij de relative nieuweling / jongeling in goede handen.

Buiten genoemde misser (wat mij betreft dan toch) is het verder keihard raak wat Xentrix met Bury The Pain te bieden heeft. Tracks als opener en titelnummer Bury The Pain, Let The World Burn, The Red Mist Descends, Deathless And Divine en ga zo maar door zijn niet te versmaden voor de thrash-fans van het eerste uur. Ok, origineel is het allemaal niet echt, maar juist in deze tijd vind ik het een verademing om deze muziek op een album van nu te horen te krijgen. Aanrader voor de liefhebber van het vertrouwde Bay Area-geluid!

Dennis Gasser - Drums

Kristian "Stan" Havard - Guitars

Chris Shires - Bass

Jay Walsh - Vocals, Guitars