Loading...

Year Of The Goat - The Key And The Gate

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 13-01-2015

Tracklist

01. The Key And The Gate
02. Mystic Mountains
03. Non-Euclidean Calculus

Year Of The Goat afdoen als de zoveelste vintage/occulte rockband in de rij anno 2014 zou te gemakkelijk zijn. Hoewel overduidelijk de mosterd wordt gehaald bij Ghost, Jex Thoth en consorten zijn ook deze Zweedse geiten-aanbidders al weer enige tijd bezig en hebben met Angel's Necropolis (2012, via Ván Records, inderdaad ook het label van The Devil's Blood) een voortreffelijk album op hun naam staan. De veelgehoorde reactie op dat album was dan ook: de Zweedse The Devil's Blood, maar dat is toch echt te gemakkelijk.

Net als voornoemde voorbeelden gaan de roots veel verder terug in de tijd, en horen we elementen uit de muziek van Blue Öyster Cult, Coven en Black Widow. Titelnummer The Key And The Gate is een toegankelijk rockertje, geheel in de stijl van genoemde bands. Cleane zang, meezingbaar refreintje, gedreven tempo, lekker gitaarwerk; noem de elementen allemaal maar op, we komen ze vooral ook tegen op het eerste album van Ghost. Swingend en dwingend, inclusief die verslavende toetsenlijntjes.

Op Mystic Mountains gaat de band veel meer z'n eigen gang. Dit is een veel meer occult nummer, waar bij vlagen de geheimzinnigheid van af druipt. Een hoofdrol voor de toetsen en gekweld klinkende vocalen, afgewisseld met typisch jaren '70 bluesrockgitaren. Blues ja, u leest het goed, dat is hier de basis van dit nummer, schijnbaar eenvoudig, en vol passie. Een heerlijk uitgesponnen track, prijsnummer van deze EP.

Non-Euclidean Calculus is dan weer van een heel ander laken een pak. Instrumentaal, psychedelisch, dat me doet denken aan de occulte rockbands avant la lettre uit de jaren '60. Het is een beetje een soundtrack-achtig nummer, dat prima zou passen bij een foute horror-film. Leuk tussendoortje tussen het inmiddels bijna drie jaar oude Angel's Necropolis en een hopelijk snel te verschijnen nieuw album.

Thomas Eriksson - vocals, guitar

Marcus Lundberg - guitar

Don Palmroos - guitar

Fredrik Hellerström - drums

Tobias Resch - bass

Pope - mellotron, vocals