Loading...

Year Of The Goat - The Unspeakable

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 03-08-2015

Tracklist

01. All He Has Read
02. Pillars Of The South
03. The Emma
04. Vermin
05. World Of Wonders
06. The Wind
07. Black Sunlight
08. The Sermon
09. The Key And The Gate (Alternate version, bonus)
10. Riders Of Vultures

EP The Key And The Gate was rond de meest recente jaarwisseling mijn kennismaking met het Zweedse retro / occulte rock gezelschap Year Of The Goat. Daarbij had ik het gevoel dat dit er niet zo maar eentje was, maar dat deze band echt wel meer te bieden had dan het aansluiten in de rij van een groeiende massa. Maar eens horen hoe dat met de splinternieuwe langspeler The Unspeakable zit.

Het album opent brutaal met het bijna 13 minuten durende All He Has Read, waarmee Year Of The Goat meteen alles op straat gooit wat de band te bieden heeft. Het begint met een mysterieus intro, dat, voorzien van kerkklokken en spanningopwekkend getrommel, langzaam aanzwelt tot een pakkend swingend rocknummer. Compleet met uitgesponnen middenstuk wordt de spanning er goed in gehouden, om te eindigen in een spetterende climax. Koortjes en toetsen zorgen voor het mysterieus/occulte aspect, terwijl ronkende en groovende riffs de vlottere gedeelten overheersen. Naast de melodieuze zangpartijen natuurlijk.

Ziehier de ingrediënten voor een uiterst smaakvol retro rockalbum. Waarbij ik zowat niet om de vergelijking heen kan met die andere duistere band uit Zweden: Ghost (en soms zeker ook nog naar The Devil's Blood, hoor The Sermon maar eens!). Al deze bands hebben de gave om zulke verslavende liedjes te schrijven, zo zoet, en toch zo donker en mysterieus. Ghost heeft zich al aan mij bewezen met hun eerste twee albums, Year Of the Goat doet dat nu met The Unspeakable. Nummers als Pillars Of The South, Vermin, The Wind en The Sermon laten horen dat de band met de ijzersterke opener hun verslavend rockende kruit nog zeker niet verschoten heeft!

Daar tussendoor horen we meer sferische of slepende pareltjes als The Emma en World Of Wonders (dat orgeltje!), die voor de broodnodige variatie zorgen. Afgesloten wordt met het dreigende Riders Of Vultures, waardoor naast een sterke opener het album ook met een ijzersterke track afsluit. Wat een verslavende psychedelica, en wat een episch einde! Daarvoor horen we (als bonus) nog een remake van het titelnummer van de laatste EP The Key And The Gate, die op zich prima aansluit op dit album, maar buiten dat redelijk overbodig is. De eerste, wat rauwer klinkende versie, bevalt me wat beter.

Met het nieuwe album van de landgenoten van Ghost in aantocht wordt dat nog een leuke 'strijd' om 'beste retro/occult album van het jaar'. Wordt het het jaar van Ghost, of het Year Of The Goat? De Chinese kalender weet het al wel: 2015 is het jaar van de geit! Laat ik mezelf maar als winnaar aanwijzen met (hopelijk) twee van zulke geweldige albums in de (digitale) platenkast! Ik val in elk geval voor de zoete, melodieuze 'in mineur' liedjes met het laagje duisternis.

Thomas Eriksson - vocals, guitar

Marcus Lundberg - guitar

Don Palmroos - guitar

Fredrik Hellerström - drums

Tobias Resch - bass

Mikael Popovic - mellotron, vocals