Loading...

Your Highness - The Quietus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-06-2016

Tracklist

1. The Quietus (20:25)

"Rise / I’m ready / let it go / die"

Eind 2011 maakte ik kennis met Your Highness op het Slugfest in het Eindhovense Dynamo. De Belgische formatie was tot dat moment bij mij nog onbekend (net zoals wel meer bands die dag) maar heeft blijkbaar toch wel indruk gemaakt. Echt gevolgd heb ik de band eerlijk gezegd niet, maar de naam is wel blijven hangen. Zodoende verbaast het me dat ik de band hier nog nooit besproken heb, al is daar aanleiding genoeg voor geweest.

Your Highness is in 2010 ontsproten uit de moerassen van de Antwerpse underground. Sindsdien heeft de band aardig werk gemaakt van het opbouwen van een discografie. Achtereenvolgens verschenen debuutalbum Cults 'n' Cunts (2011), EP Blue Devils (2012), een split met de landgenoten van Hedonist (2014) en last but not least het tweede volledige album City In Ruins (2015). Daarnaast heeft Your Highness ook de nodige live-ervaring opgedaan, niet alleen op de grotere Belgische festivals (Graspop, Groezrock, Pukkelpop, Desertfest), maar ook internationaal. Zo is de band al te zien geweest in Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, en uiteraard ook op Roadburn in ons eigen kikkerlandje.

Het nieuwste wapenfeit is weer een EP geworden, met de titel The Quietus. Opgenomen op het podium in de zaal van Muziekcentrum Trix (en bijgeschaafd in de Antwerp Music City's studio) is het een monsterlijke track geworden van ruim twintig minuten. En tijdens zo'n speelduur kan er natuurlijk heel veel gebeuren; dat gebeurt dan ook.

Vanaf het ingetogen begin (met bijvoorbeeld flamengo-gitaar) met rauwe schreeuwerige vocalen, via woeste uitbarstingen (punk/rock 'n' roll-achtig) enerzijds en intieme intermezzo's anderzijds tot aan de machtige climax (rise!!!): het is wat mij betreft een spannende reis, tijdens welke het aangenaam vertoeven is in de wereld die Your Highness voorschotelt. De laatste vijf minuten vind ik ronduit spannend, wat houd ik toch van dat logge geluid!

The Quietus is een afwisselend avontuur, dat vooral heel veel variatie in gitaarwerk laat horen, hetgeen belangrijk is voor de sfeer die voorgeschoteld wordt; of die je zelf ervaart, dat kan natuurlijk ook. Ik heb er in elk geval van genoten; en een aantal luisterbeurten raad ik zeker aan: na een keer heb je echt nog niet alles gehoord. Bij deze neem ik me voor om Your Highness eens wat beter in de gaten te gaan houden.

Jorn Van der Straeten - Bass

Joachim Cols - Drums

Bart Struyf - Guitars

Jean Van Assche - Guitars

Ben Baert - Vocals

Geert Hellings - Guitar

Sebbe Linotte - Flamenco guitar

Ziggy Van Wallendael - Percussion