Loading...

ZubZero - Lost Sun

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-06-2022

Tracklist

01. Lost
02. Liquid Sun

ZubZero is een vette mix van thrash metal, opgefokte hardcore en lompe grooves met smeuïg gruntwerk.

Zo stelt deze band zichzelf voor op hun socials, waarvan akte. Ik borduur er graag nog even op door. ZubZero is al opgericht in 1999 (!) en kwam in 2001 met debuut-mini-album Stolen Land. Daarna verschenen in 2005 en 2008 nog twee EP's, voordat de grote stilte intrad. Totdat vorige maand er opeens een nieuwe demo opborrelde, met daarop twee nieuwe nummers. Eerlijk is eerlijk, ZubZero en hun oude werk kende ik nog niet, dus Lost Sun - zo heet de demo dus - is mijn kennismaking. Overigens is Lost Sun behalve digitaal inmiddels ook op CD verkrijgbaar, met dank aan het lokale Big Bad Wolf Records.

De basis van de band is al sinds 1999 (grotendeels) intact en bestaat uit de gebroeders Draaisma op drums en gitaar, en gitarist Marc Bergstra, die er echter vorig jaar na 22 jaar trouwe dienst mee stopte. Bassist Herman Mulder is er bij sinds 2005, dus dat is ook al een aardige poos. Alleen op de positie van zanger heeft de band door de jaren heen aardig lopen sukkelen. Vocalist van dienst is momenteel (sinds twee jaar) Ferdinand Wanders; en laat dat nou net de enige bekende naam zijn voor mij in deze band: hem 'ken' ik van vooral Dimaeon, maar ook Unothera. Via hem kwam dan ook de kennismaking met ZubZero tot stand.

O ja, laat ik het ook nog maar even over de muziek gaan hebben. De twee tracks Lost en Liquid Sun zijn best verschillend. Lost springt een beetje van de hak op de tak qua tempo en invloeden. Een beetje duistere, tragere metal, vervolgens een tempoversnelling, daarna een stukje (pakkende!) groove, om weer terug te keren naar de dreigende traagheid. Een beetje verwarrend nummer, maar aantrekkelijk qua atmosfeer wat mij betreft. Die old school echo op de zang aan het eind is echt fout en goud, ik hou er van.

Liquid Sun is meer een lekker opzwepende track, en houdt het midden tussen opzwepende thrash en hardcore, nadrukkelijk voorzien van herkenbare metalcore-elementen. De breakdown op anderhalve minuut mag er wezen, zelfs al wordt ie op de dubbele speelduur nog een keer min of meer herhaald. Hoe dan ook bevalt ook dit nummer me, het hoofd gaat er lekker van meeschudden. Het geluid vind ik wat karig, logisch waarschijnlijk, want demo. Lang verhaal kort: ZubZero is er weer. Ik hoop echt dat dit een opmaat is naar meer. Die Friese scene - met genoemde bands als voorbeeld, en daarbij ook nog wel een paar aanverwanten - ligt me over het algemeen goed!

Lars Draaisma - drums

Dirk Draaisma - gitaren

Herman Mulder - basgitaar

Ferdinand Wanders - zang