Loading...

1000Mods - Vultures [reissue]

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-07-2023

Tracklist

01. Claws
02. Big Beautiful
03. She
04. Horses' Green
05. Low
06. Vultures
07. Modesty
08. Reverb Of The New World

1000Mods is een psychedelische stonerrock band uit Chiliomodi, Griekenland. De band is opgericht in de zomer van 2006 en sindsdien hebben ze de nodige optredens gedaan, waaronder openingen voor Brant Bjork, Karma to Burn, My Sleeping Karma, en nog zo wat. Een duidelijke hint naar de muziek die we hier wel eens voorgeschoteld zouden kunnen gaan krijgen.

Begin 2007 verscheen een eerste EP Blank Reality in eigen beheer, in december 2009 opgevolgd door 7" EP Liquid Sleep (lichtgroen vinyl!). In oktober 2010 werd de band vereerd met een bezoekje van producer Billy Anderson (Sleep, Melvins, Neurosis, Om, Orange Goblin), die niet te beroerd was om een handje toe te steken bij de productie van het debuutalbum Super Van Vacation. Dit album zou in de loop van een paar jaar - na de oorspronkelijke release in september 2011 - nog door meerdere labels in verschillende formaten worden heruitgebracht. In december 2012 verscheen het voorlopig laatste wapenfeit: een nieuw nummer met de titel Valley Of Sand, met een speelduur van ruim 17 minuten en aangevuld met drie live-nummers weer een serieuze EP.

In mei 2014 verscheen de tweede full length van 1000Mods: Vultures - mijn kennismaking met deze band. Acht nieuwe titels en een opvallend korte speelduur van nog geen 40 minuten. Waar voorheen de tracks gemiddeld toch al gauw op acht, negen minuten uitkwamen, halen er hier slechts twee de zes minuten. Het lijkt er op dat de duistere sfeer en de alom aanwezige uitgerekte fuzz-fragmenten hebben plaatsgemaakt voor kortere en compactere liedjes. Gelukkig blijken de liefde voor vintage apparatuur en een dik en zwaar aangezet analoog geluid behouden gebleven.

Opener Claws zou me nog bijna op het verkeerde been zetten, want deze begint opvallend lichtvoetig, en uptempo, voor 1000Mods-begrippen. Ondanks de ronkende snaren zou je hier zowat vrolijk van worden. Dat zet Big Beautiful vervolgens snel recht, dit is het vuigere werk dat je van deze band verwacht. De vette, zompige sound a la Blue Cheer wordt hier terecht alle eer bewezen. De vlaag spacerock aan het einde maakt het helemaal af. Waarbij de band me ook wel doet denken aan de oorspronkelijke stonerbands van Eindhoven RockCity als Candybar Planet en 7Zuma7. Het is niet zozeer de heavy rock op zich die bijzonder klinkt, maar het ruige geluid waarin het gebracht wordt.

Dat ook de blues daarin z'n sporen heeft nagelaten mag overduidelijk blijken uit She. Rauw, slepend, sleurend, maar geen seconde vervelend. Dit doet me wel een beetje denken aan het legendarische Cream. Overigens is ook het aspect psychedelisch zoals ik dat in de eerste zin noemde hier aanwezig. Luister maar eens naar Horses' Green, dat lijkt me wel duidelijk.

Zo wisselen (uptempo) stampers en tragere stukken elkaar op aangename wijze af. Waarbij het noisy fuzzende geluid en de echt lange slepende tracks van voorheen hier inderdaad plaats hebben gemaakt voor meer compacte en groovende liedjes (Modesty!). Desalniettemin ben ik zeker niet teleurgesteld, ook met Vultures weet 1000Mods mij weer prima te vermaken, alleen een beetje op een andere manier.

Dani - Bass, Vocals

Giannis - Guitars

George - Guitars

Labros - Drums