Loading...

Cult Burial - Cult Burial

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-10-2020

Tracklist

01. Dethroner
02. Moribund
03. Chaos
04. Abyss
05. Plague
06. Kill
07. End
08. Forever
09. Sorrow

Zelden komt een extreme metalband helemaal uit het niets op met zo'n volwassen geluid, en toch doet Cult Burial precies dat. Hoewel hun naam kan doen vermoeden dat dit de zoveelste band is die op de zwartgeblakerde death metal-trein springt, laat dit Londense gezelschap al snel horen dat er veel meer is dan op het eerste gezicht lijkt op hun titelloze debuutalbum. De twee tracks van hun EP-debuut van eerder dit jaar waren hier al te horen, en smaakten inderdaad naar meer. Op 6 november zal het zelfgetitelde debuutalbum verschijnen.

De gladde mengeling van grafmuziek met groovende en catchy accenten flitst doorheen het extreme muzikale spectrum. Terwijl het ogenschijnlijk een moderne black / death metal-outfit is, heeft Cult Burial er geen enkele moeite mee om de verpletterende low-end van doom metal en post-metal op te nemen. Andere individuele nummers vertakken zich zelfs nog verder van de formule. Zo put Moribund uit de stroperige old school death metal met HM-2 doordrenkte tremolo en melodieuze leads (en een verrukkelijk onheilspellende atmosfeer!) terwijl Chaos en Plague zich uitstrekken tot progressief terrein en een echte kracht in dynamische songwriting laten horen.

Afgezien van de oerdegelijke songwriting, is de uitvoering van de meeste tracks om de vingers bij af te likken. De composities van de hand van multi-instrumentalist Simon Langford combineren moeiteloos met de gevarieerde vocale krachtpatserij van César Moreira; krachtig grommen en verwrongen snauwen botsen paradoxaal met de gebruikte stijlen. Van de forse groove in opener Dethroner die doet denken aan Belphegor, tot de volledige black / death / doom-samensmelting van de heerlijke afsluiter Sorrow. Ook in die laatste komt de neiging naar atmosferische blackened doom weer op naargeestige wijze boven drijven - samen met Moribund mijn favorietjes van het album denk ik zo.

Ook de teksten, die de verwachte satanaanbiddende eigenschappen mijden, laten serieuze diepgang horen, en spreken in boeiende details over onderwerpen die verband houden met de dood en een gevoel van doelgerichtheid (of juist een gebrek daaraan). Ik vind Cult Burial een uiterst aangename kennismaking, en een ijzersterk debuut!

César Moreira - zang

Simon Langford - gitaren, drums

Rick - basgitaar

  • test

    Door Sakura Chan op 26-10-2020 01:59:10

  • Test terug

    Door Peter Hagen op 21-07-2021 11:20:36