Loading...

Insidiae - Through the Eyes of the Blind

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-09-2011

Tracklist

Through the Eyes of the Blind (5:04)
In Writhing (3:51)

Het verhaal van Insidiae kan onmogelijk verteld worden zonder te beginnen met Sincerus. Het project Sincerus is begonnen als een studio project van multitalent Methilde Bouma. Voor meer info over haar en Sincerus verwijs ik even door naar elders in de reviewsectie, waar de eerste EP Conspire wordt besproken. Het project werd uiteindelijk een band met een stabiele line-up aan het eind van 2009, waarmee ook live kon worden gespeeld. In de voortgang van het schrijven en opnemen van nieuw materiaal kwam de band erachter dat Methilde enerzijds en de rest van de band anderzijds niet op een lijn zaten met betrekking tot de te volgen muzikale koers. En zo ging ieder zijns (of haar) weegs.

De resterende band, nu zonder zijn oprichter Methilde Bouma, wilde verder en zo ontstond ongeveer een jaar geleden Insidiae. Op 30 oktober vorig jaar speelde de band haar eerste show als Insidiae. Dit was meteen de presentatie van hun eerste release, de tweetrack single/EP Through The Eyes Of The Blind. Niet lang hierna trad een tweede gitarist tot de band toe om de line up te completeren. Sindsdien is de band bezig met het schrijven van nieuw materiaal voor een volledig album. Hierin is de band echter door persoonlijke omstandigheden teruggeworpen en staat de activiteit tijdelijk op een la(a)g(er) pitje.

De muziek op deze EP zou ik omschrijven als moderne metal met een licht progressief tintje. Dat laatste is voornamelijk te danken aan het toetsenwerk, dat van mij persoonlijk overigens wel wat minder ver in de mix had mogen zitten. Zonder dat het echt een mengelmoes wordt zitten er invloeden in van thrash en death metal. De titeltrack is over het geheel niet te snel, er worden wisselende tempo's gehanteerd, ook de zang varieert mee tussen clean en grunt. Melodie lijkt belangrijk voor de muziek van Insidiae. Het tweede nummer In Writhing is wat korter en compacter, en over het geheel ook wat sneller en heavier. Vooral het gitaarwerk (let op de solo's) springt er hier uit, al mogen we ook het snelle strakke drumwerk niet vergeten. Geen onaardig 'debuut', ik kijk wel uit naar het vervolg hierop, vooral omdat ik benieuwd ben naar welke richting Insidiae zich gaat ontwikkelen.

Harm-Jan Broekema –zang

Janneke Smids – toetsen

Jeroen Bosma – gitaar

Jelle Hamstra – drums

Paulus Kramer – basgitaar

Siegfried Kramer – gitaar