Loading...

Echidna - Dawn Of The Sociopath

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 14-10-2011

Tracklist

01. Synaptic Entropy
02. The Antagonist
03. Violent Compulsion
04. Commanded By Demons
05. Ágon
06. Obscuring My Reason
07. Sentient Nightmare
08. Dawn Of The Sociopath
09. Bloodlust
10. Catharsis
11. The Fallout

Het Portugese Echidna (miereneter?) bestaat al zo'n 10 jaar, maar doet pas de laatste paar jaar van zich spreken. Te beginnen in 2008 met hun debuutalbum Insidious Awakening, dat vooral in het thuisland positief ontvangen werd. Het leverde Echidna in elk geval de mogelijkheid om uitgebreid te touren, voordat er eind 2010 begonnen kon worden met het werken aan een opvolger. De vele optredens hebben er dan ook voor gezorgd dat de band een stuk sterker en strakker is geworden, wat dan weer op die tweede plaat terug te horen zou moeten zijn. Enig kinkje in de kabel is de wisseling van zanger, die dus nu voor het eerst te horen is op dit album, voor de rest is Echidna al jaren een eenheid. Dawn Of The Sociopath, want zo heet ie, is een conceptalbum geworden over (u raadt het al) de duistere geest van een sociopaat.

Agressief is een woord dat de muziek van Echidna kenmerkt. De metal is hard en bruut en houdt het midden tussen moderne thrash(core) en m(el)odieuze death metal met vooral in de vocalen metalcore invloeden. Met name die zang van nieuweling Bruno Capela voldoet aan de norm agressief, hij spuugt er de teksten echt met een enorme overgave en energie uit, precies zoals het hoort bij deze muziek. Op Dawn Of The Sociopath worden we naast die rauwe strot getrakteerd op snelle (drum)ritmes, hamerende riffs, bij vlagen speelse gitaarleads en gierende solo's. Echidna lijkt vrijwel constant haast te hebben en smijt hun muziek in aangenaam ijltempo van zich af, al vergeten ze daarbij gelukkig niet om af en toe ook eens een lekker headbang tempootje of midtempo passage tussen te voegen. Overigens doen de gitaarsolo's regelmatig behoorlijk old school aan, het lijken een beetje klassieke heavy metal solo's; waar trouwens niks mis mee hoor. Ik vind het wel een opvallend aspect tussen de verder modern klinkende metal.

Na een introotje knalt The Antagonist er meteen vandoor met een lekker thrash ritme, fijn gitaarwerk. Misschien net iets te vaak onderbroken om het ritme goed vast te houden, maar die variatie houdt de muziek fris; net als de al genoemde solo's. Violent Compulsion van hetzelfde laken een pak: lekker thrashen met breakdown achtige tempowisselingen, maar over het geheel vooral tempo maken, gas erop! Na de eerste paar tracks heb je wel door hoe de muziek van Echidna verder in elkaar zit, echte verrassingen blijven uit. Vergelijkingen zijn er te maken met bands als The Haunted en HateSphere (recentelijk ook nog besproken). Wat dan onder de streep over blijft is een zeer degelijk album, geheel in de stijl en naar de normen van deze tijd. Uitschieters zou ik niet kunnen noemen, zowel in positieve als negatieve zin. Dawn Of The Sociopath is geen aardverschuivend album, wel een goed, degelijk product waar de eigentijdse metalfan zich geen buil aan kan vallen.

Bruno Capela -­ Vocals

David Doutel -­ Guitar

Pedro Lima ­- Guitar

Tiago Cardoso -­ Drums

Miguel Pinto -­ Bass, Vocals