Loading...

Switchtense - Switchtense

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 10-11-2011

Tracklist

01. Concrete Walls
02. Face Off
03. Living a Lie
04. In Front of Your Eyes
05. Unbreakable
06. Head of State
07. This is Only the Beginning
08. Let Them Die Alone
09. Scars of Attitude
10. I Will Stand Stronger
11. The Legacy of Hate
12. Awaiting the Downfall

Alwaar de (melodieuze) death metal scene al lang overspoeld wordt met hardcore invloeden en er (een) nieuw(e) genre(s) ontstaan, gebeurt hetzelfde inmiddels ook in behoorlijke mate met een meer traditioneel genre als thrash metal. Moderne thrash met allerlei -core invloeden is al behoorlijk gemeengoed aan het worden. En lijkt het er op dat de ene mengvorm de ander uitlokt. Een band die daar deelgenoot van aan het worden is, is het Portugese Switchtense. Met de poten stevig geworteld in de thrash traditie wordt hun muziek stevig doorspekt met hedendaagse invloeden. Ontstaan in 2002 is de band, na eerder een EP (Brainwash Show, 2005) en een full length debuut (Confrontation Of Souls, 2009) te hebben uitgebracht, inmiddels toe aan album nummer twee, simpelweg Switchtense getiteld.

Het gebeurt niet vaak dat een mij totaal onbekende band me bij de eerste luisterbeurt meteen te pakken heeft. Niet dat de muziek van Switchtense nou zo toegankelijk is, waar ik meteen door gegrepen wordt is juist de directheid van de muziek. Het is straight in your face, het is vette metal, het is energiek; ik zou bijna zeggen: het is doeltreffende muziek. Ik zou het omschrijven als een thrashy basis, gemixt met op Amerikaanse leest geschoeide metalcore. Vooral de gitaarriffs doen wel denken aan ouderwetse thrash, ook de denderende basdrum gaat daar in mee. De zang is echter zo hardcore als maar zijn kan, rauw en energiek worden de teksten uitgespuugd. De breaks, grooves en tempowisselingen geven het geheel een moderne boost.

Eigenlijk kan Switchtense direct vanaf opener Concrete Walls al niet meer stuk. Weliswaar niet representatief voor hun muziek is dit een aangenaam log werkje, fijne groove, beetje doomy bijna zelfs. Vanaf daar is het genieten geblazen van lekkere vlotte thrash/core met Face Off, dat beukt lekker weg! Het lijkt er op dat een aantal van de nummers in elkaar over lopen, behalve dat de muziek al zo energiek klinkt geeft dit nog een extra overdonderend effect. Fraaie 'extraatjes' zijn er in de vorm van de gitaarsolo's in diverse nummers, die geven een net wat frissere feel, zoals bijvoorbeeld in Living In A Lie of I Will Stand Stronger.

Noem het thrash of whatever core, dit is gewoon vette moderne Metal, maakt niet uit in wat voor hokje. Laat je grijpen door de bruutheid en energie van deze muziek, niet te veel over nadenken, gewoon lekker meedoen! Daarnaast zijn er ook lekkere groovy stukken, niet beuken maar swingen. Zo'n intro als van Unbreakable bijvoorbeeld, een fijne afwisseling tegenover het overwegend snelle geheel. Of neem het afwisselende Head Of State. Het hardcore gehalte komt toch vooral voor rekening van de zang, in de muziek op zich is meer dan genoeg thrash metal te ontdekken. Lekker hoor!

Hugo – Vocals

Karia – Bass

Neto – Guitar

Pardal – Guitar

Xines – Drums