Loading...

Caedere - Corruption EP

Gepost in Reviews door Gerben Mol op 28-03-2012

Tracklist

1. Corruption
2. Fury Unleashed
3. Better Be Deceased

Caedere, een band uit Nederland (Enschede). Een band waarvan maar weinig mensen weten hoe je de naam moet uitspreken, nou hier komt ie dan: kajdurruh, en dat mag best met een tukkers-accent. Herbert en Niels, de 2 waarmee het allemaal begon: al geruime tijd speelden deze twee rakkers een beetje muziek, maar toen rond februari 2001 Sjoerd (drums) mee begon te jammen begon er toch echt een band te vormen, ondertussen was Michiel aangetrokken als zanger van dit vrolijke gezwelschap.

Mijn eerste kennismaking met deze band was na de release van de eerste EP Gore To Banish Fear in 2002, die heb ik toch wel erg veel gedraaid door de jaren heen. Het duurde mij te lang voordat het eerste album Mass Emission via het Amerikaanse Goregiastic Records werd gereleased. Mass Emission, een super (te?) strak album wat hoge ogen heeft gegooid in de wereldwijde metalscene, bracht de band op festivals in Portugal en op het welbefaamde Obscene Extreme Fest in Tsjechie in 2005. Inmiddels bestond Caedere uit 5 personen, Thomas was erbij gekomen als tweede gitarist.

In 2006 heeft de band voornamelijk nieuwe tracks geschreven voor het tweede album Clones Of Industry, dat na veel vertraging en te weinig promotie uit kwam via het Spaanse Grotesque Productions. Tussendoor in 2007 kwam er nog een promo op de markt. Ondertussen had Caedere het podium gedeeld met toch wel noemenswaardige bands uit de huidige metalscene: Cryptopsy, Immolation, Sinister en noem ze maar op. Eind 2009 besloot drummer Sjoerd de band te verlaten, helaas. Een hele tijd is de band op zoek geweest naar een geschikte vervanger voor deze drummer, in die tussentijd heeft Frank (Devious) een aantal gigs als sessie-drummer gespeeld om de band voort te helpen. Eind 2011 werd Jarno (ex-Thronar, ex-Murder Manifest, Act of State) aangetrokken als vaste drummer bij Caedere. Nu, begin 2012 is de EP Corruption dus uitgebracht, er is ondertussen ook een hardcopy verkrijgbaar via de band.

Wat brengt Caedere? Caedere betekent een vette portie US style deathmetal gemixed met OSDM, nix mis mee dus. Beukende riffs, raggende beats, vette blasts, een zware putrochel en wat screams, tsja, als ik het zo tik.... Het eerste nummer Corruption van deze gelijknamige EP begint direct lekker met een catchy riff en lekkere blastbeats, yeah, dit is Caedere zoals ik ze ken; knappen met die zooi! Hoppa! De riffs en de stuctuur van de snelle stukken in de nummers van Caedere doet me altijd wat denken aan Morbid Angel, de langzamere stukken (vooral de zang) een beetje aan Suffocation, dat lijken me geen slechte vergelijkingen.

In het tweede nummer Fury Unleashed valt op mijn koptelefoon terwijl ik deze mp3 luister een stukje van de vocalen bijna helemaal weg, maar het kan ook wezen dat deze wordt weggedrukt in het double-bassdrum geweld,. Better Be Deceased, het derde en laatste nummer, laat eigenlijk dezelfde structuur horen als de vorige twee tracks: raggende stukken met enige variatie. Ja, dit is wel de deathmetal waarvoor je mij mag wakker maken.

De sound van deze EP is toch wel verrassend, Caedere presteert het toch om soort van een eigen sound te produceren, dat is nog niet makkelijk gezien het grote aantal bands wat tegenwoordig uit menig koptelefoon en/of luidsprekerset knalt. De opnames van deze drie tracks zijn geheel door de leden zelf gedaan. Ik moet zeggen; een prima EP, als je Caedere kent hoef je je geen zorgen te maken; deze band is nog steeds dezelfde brute deathmetal combo die je gewend bent! Ken je ze nog niet en ben je wel een deathmetal fanaat; check em out!. Ben erg benieuwd naar hun volgende full-length met de nieuwe drummer. En voor degene die nieuwsgierig is geworden: aanstaande zaterdag speelt Caedere in Atak in Enschede naast Napalm Death en The Rotted.