Loading
Deze site maakt o.a. gebruik van social media websites. Deze sites kunnen cookies gebruiken waar wij geen controle over hebben. Wettelijk zijn wij verplicht hier toestemming voor te vragen. Klik hiernaast op accepteren als je gebruik wil maken van alle mogelijkheden. Wil je meer weten over onze cookies, klik dan hier.

Simbiose - Economical Terrorism

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 17-07-2012

Tracklist

01. Payback Time
02. Buried Alive
03. Reage à tua Frustração
04. Rise Again
05. Massacre em Utoya
06. Parados Humilhados Calados
07. Total Descontrolo
08. Drowning in Shit
09. Control my Life
10. Sociedade Perdida
11. Believe
12. Information Overload
13. Push it
14. Economical Terrorism

De geschiedenis van de Portugese crustband Simbiose begint al ergens in 1991. Een handjevol albums en een hele reeks aan splits en EP’s hebben deze opgefokte mannen al volgespuwd met gezonde muzikale woede. Dat vond ik als Simbiose-newbie opvallend. Want hun zesde langspeler Economical Terrorism klinkt als het debuut van een stel losgelaten, agressieve bijtpitbulls.

Wie naar de titel van het album kijkt, hoeft niet lang te gissen naar de wortels van de onvrede van dit kwintet. De economische wantoestanden van de laatste jaren en dan met name de situatie in Zuid-Europa biedt genoeg tekstuele ammunitie voor veertien sonische molotovcocktails. ‘Eet dat bankdirecteuren en politiek gajes!’

Crustpunk dus. Het genre bij uitstek bij dit soort woedeaanvallen. Maar dan wel met voldoende referenties aan death metal volgens de oude school. Zo valt er voor de gemiddelde metaladept ook nog wat te stuiteren. En het tempo zit er goed in in de meeste nummers. De eenvormigheid wordt adequaat omzeild doordat Simbiose voldoende in staat is om hun korte nummers van twee of drie minuten een duidelijke kop en staart mee te geven. Af en toe zit daar een bezwerende metalharmonie in zoals in Buried Alive of een trage, dreigende opening in het verder razende Total Descontrolo. De versnelling in die track is vernietigend. In het titelnummer zit zelfs iets dat op een gitaarsolo lijkt. Voor de rest behoudt Economical Terrorism een hoog hardcore gehalte.

De geweldige productie maakt van het album nog eens een extra feestje. Het geluid is zo zompig en zo old school dat je mijmerend terugdenkt aan de tijd dat we voor het eerst hoorden van de Zweedse school volgens bands als Nihilist, Entombed en Dismember. De brullende vocalen hebben nog eens een extra Left Hand Path karakter. Het is dan ook jammer dat er af en toe een niet passende stem wat mee komt brullen.

Economical Terrorism is een fikse brok zomerse spring- en stagedive-energie. Voor diegenen die het kleinood in de auto willen draaien geldt de waarschuwing dat de brievenbus wel eens vol kan komen te liggen met ongewenste acceptgiro’s.

Bifes - Bass

Luis - Drums

Hugo Andremon - Guitars

Nuno - Guitars

João - Vocals

Têa - Guitars

André Matias - Vocals