Loading...

Norilsk - Japetus

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 25-07-2014

Tracklist

1. Japetus (08:14)
2. Negatron (Voivod cover)(05:43)
3. Potsdam Glo (05:43)

Norilsk is een death / doom-duo afkomstig uit Canada. Zij hebben zich vernoemd naar de meest Noordelijke stad van Siberie, en halen hun inspiratie dan ook uit eenzaamheid en allerlei andere ongenoegens die inherent zijn aan het menselijk bestaan. De band stelt zich graag even voor middels deze drietrack EP Japetus, als voorloper voor een later te verschijnen debuutalbum.

Het eerste nummer dat we te horen krijgen is titelnummer Japetus (eerder hier al te horen bij de aankondiging van de EP). Dit is een erg sfeervolle track, met in eerste instantie een hoofdrol voor de herhalende cleane gitaarlijnen. Deze gaan vergezeld van een erg sombere grunt, die de donkere sfeer goed weergeeft. Er wordt afgewisseld met zwaardere gitaar- en basklanken, om maar vooral duidelijk te maken dat we hier wel met depressieve doom te maken hebben. De tempoversnelling met sludgy invloeden zorgt voor extra diepte, waarna het nummer eindigt zoals het begon. Mooi nummer!

Potsdam Glo lijkt wat compacter, maar is qua doomy sfeer de overtreffende trap van Japetus. Ik vind dit nummer veel somberder klinken; het heeft wel wat weg van de gothic / romantische sfeer die Type O Negative zo kenmerkte. Eigenlijk een vrij basic track, maar waarschijnlijk juist daardoor zo indringend. Opnieuw horen we herhalende cleane gitaarlijnen afgewisseld met een verrukkelijke logge riff, gepaard gaand met dodenmars-achtig trommelwerk. De cleane zang doet hier behoorlijk creepy aan.

Naast deze twee tracks heeft Norilsk nog een cover van Voivod opgenomen: Negatron, van het gelijknamige album uit 1995. Hoe eigenzinnig een band als Voivod ook mag zijn, wanneer je zo'n band covert moet je daar wel iets eigens aan geven. Dat gaat de landgenoten van Norilsk redelijk goed af, al blijft het origineel binnen handbereik. Vooral fraai baswerk.

Twee eigen nummers en een aparte cover; Norilsk toont hier bijna drie verschillende gezichten. Dat maakt nieuwsgierig naar een full length. Kom maar op!

Nick Richer - Drums, Vocals

Nicolas Miquelon - Bass, Guitar, Vocals