Loading...

Savatage - Return To Wacken

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 05-06-2015

Tracklist

01. Hall of the Mountain King
02. Gutter Ballet
03. Believe
04. Chance
05. Edge of Thorns
06. The Wake of Magellan
07. Dead Winter Dead
08. The Hourglass
09. Tonight He Grins Again
10. Prelude to Madness
11. When the Crowds are Gone

Return To Wacken is eigenlijk best een veelbelovende albumtitel, maar dit is een belofte die slechts tot teleurstelling kan leiden. Savatage gaat dit jaar inderdaad spelen op Wacken Open Air, dit is dan blijkbaar als excuus gebruikt om een simpel in elkaar gezette verzamelaar uit te brengen.

Return To Wacken is namelijk slechts een verzameling van studionummers - zo'n beetje braaf van elk album eentje - en heeft uiteindelijk niks te maken met het gerenommeerde festival uit de titel. De titel wordt als volgt verklaard: Dit is een verzameling nummers zoals Savatage ze speelden tijdens hun twee vorige optredens op Wacken, in 1998 en 2002.

Als extraatje zijn het artwork, inlay en bijbehorende boekje wel geheel Wacken-minded, en bevatten de persoonlijke herinneringen van Jon Oliva en zeldzame foto's. Jippie, alsof we daarvoor deze overbodige cd gaan kopen. De liefhebber heeft deze nummers natuurlijk al jarenlang in huis, en laat dit geldaftroggelende vehikel gewoon links liggen.

Ja zeker, ik hou van de muziek van Savatage, en heb 'gewoon' alle albums in huis. Juist daarom zet ik dan liever een regulier album op, zodat ik de muziek kan horen in z'n oorspronkelijke context. Want zo is deze muziek bedoeld, en op die manier Savatage op z'n sterkst. Nou ja, behalve het echte werk op het podium dan natuurlijk. Ik verwacht dan ook niks meer of minder dan dat deze release een ijzersterk vervolg gaat krijgen middels 'Live At Wacken', een loepzuivere live-registratie!