Loading...

Nails - You Will Never Be One Of Us

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-06-2016

Tracklist

01. You Will Never Be One Of Us
02. Friend To All
03. Made To Make You Fail
04. Life Is A Death Sentence
05. Violence Is Forever
06. Savage Intolerance
07. In Pain
08. Parasite
09. Into Quietus
10. They Come Crawling Back

Totaal onvoorbereid - dat doe ik eigenlijk niet vaak - begon ik met luisteren naar You Will Never Be One Of Us van het Amerikaanse gezelschap Nails. Ik kende de band niet, maar zag een lekker kwaadaardig uitziend hoesje, getooid met een tiental songtitels. Ik was dus totaal overrompeld, het duurde even voordat tot me doordrong waar ik naar zat te luisteren. Eigenlijk is het wel heel toevallig dat ik juist nu geen bio of info omtrent de band tot mij had genomen vooraf.

Het zit namelijk zo: die tien nummers zijn verpakt in / verdeeld over een kleine 22 minuten aan muziek. Dat lijkt kort, maar gezien de intensiteit en bruutheid van deze muziek is het maar goed dat je hier geen drie kwartier naar hoeft te luisteren. Grappig detail: You Will Never Be One Of Us is het derde 'album' van Nails, en meteen ook het langste! Wanneer je dan ook nog weet dat afsluiter They Come Crawling Back - wat een beest van een track, echt het toppunt van overrompelende smerigheid! - al zo'n acht minuten duurt is het een simpel rekensommetje wat er voor de rest overblijft.

Nails maakt een soort van grindcore, maar toch ook weer niet helemaal. Powerviolence noemen ze het zelf, waarin ook invloeden hoorbaar zijn van thrash/black en sludge/hardcore (Life Is A Death Sentence, Savage Intolerance). Ik denk dat je hier vrij specifiek liefhebber van moet zijn, dit is geen extreme metal die elke metalfan zo maar zal aanspreken. Alleen dat al prikkelt natuurlijk mijn nieuwsgierigheid! Nummers als Friend To All, Made To Make You Fail, In Pain, Parasite zijn zo intens dat ze in hun korte speelduur toch heel veel laten horen.

En dan blijkt dat ruim twintig minuten nog best 'lang' kan duren, want er gebeurt echt heel veel in die tijd. Ik mag dit wel, al wordt de show wat mij betreft vooral gestolen door het al genoemde They Come Crawling Back. Daar word ik wel geil van, wat een verrukkelijke brok teringherrie spuugt Nails hier toch uit! De snelheid van de voorgaande tracks is uiteraard niet helemaal vergeten, maar de hoofdmoot bestaat uit rauwe doomy sludge. En daar lust ik wel pap van!

Het blijft een eigenaardig gezelschap, dit Nails, ik heb dan ook meteen hun vorige 'albums' eens opgezocht. Een goed half uur later was ik al weer heel wat muziekkennis rijker. Nails is genre-overschrijdend en wel lichtelijk eigenwijs denk ik; alleen daarom al de moeite waard!

Todd Jones - Guitars, vocals

John Gianelli - Bass

Taylor Young - Drums

  • Enorm goed

    Door Marc Brouwer op 18-06-2016 22:08:47