Loading...

Leaves' Eyes - Sign Of The Dragonhead

Gepost in Reviews door Linda Heeringa op 11-03-2018

Tracklist

01. Jomsborg
02. Voelva
03. Across The Sea
04. Riders On The Wind
05. Sign Of The Dragonhead
06. Like A Mountain
07. Rulers Of Wind And Waves
08. Fires In The North
09. Fairer Than The Sun
10. Shadows In The Night
11. Waves Of Euphoria

Het laatste wat ik van Leaves Eyes aan full length albums heb gehoord was Symphonies Of The Night, en op een of andere manier is het vervolg – King Of Kings – mij volledig voorbij gevlogen. Maar AFM records is weer zo lief geweest om ons wel Sign of the Dragonhead te sturen: het eerste officiële Leaves Eyes album met Elina Siirala aan kop.

Het is niet voor het eerst dat ik haar hoor. De laatste EP Fires In The North had ik ook al eens besproken en daarmee de introductie met Elina al gehad, maar ik kan het niet helpen om ook met Sign Of The Dragonhead haar nog te zien als ‘nieuw.’ Ik heb over het algemeen een schijthekel aan constant voormalige met nieuwe leden te vergelijken maar in het geval van Leaves Eyes is het haast niet te ontkomen. Als Leaves Eyes ooit een identiteit had, was het wel het spookachtige geluid van Liv Kristine’s unieke stem. Dat was hun 'staple', hun ding. En dat ding moeten ze vanaf nu altijd op zien te vullen met wat ze daarnaast nog hebben. Dit album moet het bewijs daarvan gaan leveren; en dat doet het ook nog!

Want uiteindelijk is er aan Leaves Eyes zelf geen klap veranderd; in de goede zin. Nog altijd zo ruw en folky als altijd, maar nu met een twist. Elina heeft een wat meer dominerende, kordate stem, die heel wat anders is dan wat we gewend zijn maar ze maakt van alles wat Leaves Eyes eigen maakt, ook haar eigen ding. En daarvoor kan ik zowel band als frontvrouw alleen maar complimenteren. De eerste paar nummers zijn redelijk zwaar en piekerig, en leadsingle Across The Sea doet een poging tot vrolijk refrein die een tikje plat valt, maar dat word gelijk goed gemaakt door het vrolijke Riders On The Wind. Als Elina wel 1 valkuil heeft is dat ze heel streng kan zingen, maar dit nummer laat je dat even vergeten!

Het titelnummer is een echte showcase van Leaves Eyes trademark elementen, maar merkwaardig gedoseerd. Eerder wilden ze nog wel flink strooien met bombast, maar nu komt het met vlagen eens opduiken, en het gestripte refrein en merkwaardig power-y gitaarsolo is nog wel hetgeen wat het meeste bijblijft. Het instrumentale Rulers Of Wind And Waves voegt wel weinig toe, eveneens het eerder uitgebrachte Fires In The North, en voelen nog het meest aan als albumvulling. Ook Fairer Than The Sun doet een goeie, dappere poging tot een gevoelige ballad, maar weer is Elina’s stem hier eigenlijk te zwaar voor.

Laatste klapper Waves of Euphoria is de goedmaker van alles wat dit album ook mocht ontbreken. De ritmes zijn verslavend, de bombast word eindelijk los gegooid en de sfeer gaat ook overal heen; van dreigend tot verbazingwekkend happy. Leaves Eyes neemt de tijd en de ruimte met dit nummer en die benutten ze tot de laatste detail! Al met al heeft Sign Of The Dragonhead hier en daar een schoonheidsfoutje, maar niet zo enorm dat het slecht te noemen valt. Wat ze goed doen, doen ze ook echt fantastisch, en wat de plank net mis slaat hoeft niet te deren. Niet hun beste werk maar wel eentje die op de goeie momenten toch flink kan verassen!

Elina Siirala - vocals

Alexander Krull - vocals, keyboards & samples

Thorsten Bauer - guitars, bass

Pete Streit - guitars

Joris Nijenhuis - drums