Loading...

Despicable Heroes - Echelon

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 02-02-2019

Tracklist

01. Echelon
02. Slave Drivers [ft. Morrison de Boer]
03. Desolate
04. Downfall [ft. Alma Alizadeh]
05. Empty Handed

Collega Edwin was medio 2013 enthousiast over het "veelbelovend visitekaartje" met de titel Shipwrecked. Daarna werd het even stil rond Despicable Heroes, totdat in december 2017 Arrival verscheen (waarbij ik aanneem dat perikelen in de bezetting daarvoor mede oorzaak zijn geweest). Daarna ging het een stuk harder, want vervolgens werd in het voorjaar van 2018 de landelijke Metal Battle gewonnen. Met als gevolg de nodige aansprekende optredens, en weer een nieuw werkstukje in januari 2019: Echelon.

We mogen dus gerust stellen dat "Barneveld's finest modern metalband" zoals ze zichzelf noemen stevig aan de weg aan het timmeren is. En dat stevig en timmeren mogen we daarbij gerust letterlijk nemen, want dat slaat allebei ook op de muziek van Despicable Heroes. De hoofdmoot van de muziek wordt gevormd door hedendaagse, beukende en groovende metalcore, die bol staat van de hakkende stukken, afgewisseld met melodieuze passages. Daarbij wordt niet vergeten om ook old school elementen in te passen, zoals bij vlagen in het gitaargeluid van Slave Drivers, Desolate en Downfall (die solo's!) te horen is. Ook de hardcore-achtergrond is terug te horen middels de diverse shouts die bewust en goed geplaatst in ere worden gehouden.

De hoofdrol is weggelegd voor laag-gestemde riffs, melodieuze gitaarleads, rake breaks en tempowisselingen en de nodige vocale capriolen en krachtpatserij. Geholpen door Morrison de Boer (Inferum) en Alma Alizadeh (For I Am King) - saillant detail: de huidige zanger Koen Vroom was ook ooit gastvocalist bij Despicable Heroes, toen hij ook nog bij Ashes Of Many zong - levert deze combinatie een afwisselend plaatje op. Waarmee ik overigens niet wil zeggen dat de band de zang zelf niet aan zou kunnen, de gasten leveren gewoon net dat tikje extra op. Dat is geen teken van zwakte, maar gewoon slim gedaan.

Denk dus niet dat het bij deze band alleen maar om rammen en beuken gaat, de heren schrijven goed doordachte liedjes, waarbij de opgedane ervaringen van de afgelopen jaren zich uitbetaalt. Door middel van knappe arrangementen en een retestrakke productie (met dank aan Roelof Klop) worden zo brute, knallende, maar bij vlagen toch ook pakkende tracks vereeuwigd. De heren van Despicable Heroes weten hoe moderne metal hoort te klinken, en voeren deze stijl met verve uit, waarbij dynamiek het sleutelwoord is. Deze vijf nieuwe tracks nodigen zeker weer uit om de band eens live te gaan zien. Deze spetterende muziek smeekt dan ook om een podium; gelukkig is daar de komende periode genoeg gelegenheid voor!

Koen Vroom - Vocals

Kevin Bos - Guitar, Vocals

Roland Gies - Guitar

Luigi Mansi - Drums

Gino van Middendorp - Bass