Loading...

Scars - Predatory

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-10-2020

Tracklist

01. Predatory
02. These Bloody Days
03. Ancient Power
04. Sad Darkness of the Soul
05. The Unsung Requiem
06. Ghostly Shadows
07. The 72 Faces of God
08. Beyond the Valley of Despair
09. Violent Show
10. Armageddon [bonus]
11. Silent Force [bonus]

Scars is een Braziliaanse thrash metalband die - met tussenpozen van inactiviteit - al sinds 1991 de aardkloot teistert. Pas in 2005 verscheen een eerste EP, in 2008 opgevolgd door de eerste langspeler Devilgod Alliance. Pas sinds 2018 is de band weer actief, en in de loop van 2019 verschenen er een paar singles (die als bonustracks op het nieuwe album staan). In de zomer van 2020 is het dan tijd voor dat tweede volwaardige album: Predatory. Deze betekent mijn kennismaking met de band.

En dat is een hele fijne kennismaking. Scars speelt heerlijk ongepolijste thrash van de oude school. Verwacht hier geen eigentijdse fratsen, maar onvervalste agressieve, opzwepende thrash. Titelnummer en opener Predatory begint nog met een soort van intro om er even in te komen, maar de dubbele basdrums en de gespierde riffs nemen het al snel over. Het is even wennen aan het geblaf van de schreeuwerd van dienst, maar dat mag de pret niet drukken.

Luister maar eens naar het felle, opgefokte These Bloody Days hoe dit vijftal Brazilianen te keer kan gaan. Dit is met recht Ancient Power! Deze is net als bijvoorbeeld Beyond the Valley of Despair een nummer dat naast het snelheidsgeweld ook wat langzamere passages laat horen, en dat is zeker wel even lekker voor de afwisseling. Een momentje van rust is het instrumentale intermezzo The Unsung Requim, dat de luisteraar dus zelfs even een korte pauze gunt van de stem van Regis F. Toch ook wel even een verademing.

Ghostly Shadows laat in het intro interessante gitaargeluiden horen, alvorens in midtempo groovende thrash uit te barsten. Daarna mag in The 72 Faces of God de basgitaar even naar voren treden, die lijkt hier wel extra goed te horen, en dat komt uitstekend van pas. Ik vind het verder opvallend dat ik de twee singles / bonustracks tot de betere nummers van het album mag rekenen. Vooral de opzwepende beuker Armageddon doet het bij mij goed: geen pretenties, maar compromisloos door-rammen lijkt het devies. Mee-headbangen gegarandeerd!

Scars gaat zeker nooit de originaliteitsprijs verdienen. Maar spelplezier, enthousiasme, agressie en de ouderwetse uitstraling (positief bedoeld!) maken veel goed. Net als de strakheid en de adequate productie. Voor old school thrash-liefhebbers zal Predatory zeker een interessante aanvulling op de verzameling zijn!

Alex Zeraib - Guitars

João Gobo - Drums

Marcelo Mitché - Bass

Regis F. - Vocals

Thiago Oliveira - Guitars