Loading...

Velvet Viper - Cosmic Healer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 29-05-2021

Tracklist

01. Sword Sister
02. Let Metal Be Your Master
03. Cosmic Healer
04. Holy Snake Mother
05. Voice of an Anarchist
06. Sassenach
07. Osiris
08. On the Prowl
09. Long Shadows
10. Darkness of Senses
11. Götterdämmerung (Acoustic Version)

Toen ik vorig jaar de heruitgaven van de Zed Yago - albums From Over Yonder en Pilgrimage onder de Velvet Viper noemer besprak, had ik nog geen idee dat die band nieuw werk in petto had. Over de geschiedenis van deze band verwijs ik je naar de eerste bespreking, hier ga ik het even hebben over Cosmic Healer, het nieuwe album dat Velvet Viper vorige maand uitbracht.

Het zal niet verbazen dat de muziek van Velvet Viper naadloos aansluit op die van Zed Yago. Hoewel de band in 2018 en 2019 ook al twee albums uitbracht, heb ik die gemist. Die schade moet ik nog even inhalen. Met aan het hoofd de onvermoeibare, inmiddels 73-jarige zangeres Jutta Weinhold zet de band nog altijd vol in op old school heavy metal met een stevige epische en bombastische inslag. Het intro van opener Sword Sister bestaat (logischerwijs) uit zwaardgekletter. Het tekent de authenticiteit van de metal van Velvet Viper.

Dit is typisch van die metal die je terugvoert naar 'vroeger'. Die echte epische metal-drive, die zo enorm catchy, maar toch ook zeker lekker heavy is. Het zijn natuurlijk de zoete meezing-refreintjes die voor het pakkende aspect zorgen, maar toch ook het beukende middentempo dat uitnodigt tot meebewegen. Wanneer je de zangstijl van Weinhold nog niet kent zal dat misschien even wennen zijn, ik kan er prima naar luisteren. Bovendien lijkt dit soort metal gemaakt te zijn voor haar karaktervolle, nog altijd krachtige stemgeluid.

Zowel in de midtempo stampers (met Let me Be Your Master als hoogtepunt in dit segment) als in vlottere heavy metal meedeiners (Sword Sister, titelnummer Cosmic Healer, Voice Of An Anarchist) overtuigt Velvet Viper. Natuurlijk zijn er ook nummers die beide aspecten combineren, daar is Holy Snake Mother (met slangengesis als intro) een goed voorbeeld van, en al dan niet toevallig een van de betere nummers van het album vind ik. On The Prowl begint met zo'n galopperend ritme dat ik direct aan de NWOBHM moet denken. Een minpuntje vind ik het iets te melodieuze en daardoor weinig-zeggende Long Shadows. Het meest atmosferische nummer is zonder twijfel Sassenach, dat lekker bombastisch is zonder te overdrijven - en fraaie gitaarsolo's laat horen.

Het enige waar ik de meerwaarde niet van in zie is de toevoeging van de akoestische versie van Götterdämmerung. Zonder deze track duurt het album ook al drie kwartier, en dat is mooi genoeg. Want voor de rest is het wat mij betreft (bijna, want met uitzondering van Long Shadows) tien keer raak. Als je van klassieke epische metal houdt - rauw en direct - dan zit je met deze nieuwe Velvet Viper geramd!

Jutta Weinhold - Zang

Holger Marx - Gitaar, zang

Johannes Horas Möllers - Bas, zang

Micha Fromm - Drums