Loading...

CroworD - Crimson Gaze

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-09-2021

Tracklist

01. Crimson Gaze
02. Isle Of The Dead
03. Death And The Maiden
04. Secession (Where All The Reasons Are Lost)

Wanneer een label, of in dit geval een promotor, de moeite neemt om een fraai fysiek promo-pakketje te sturen, inclusief uitgebreid informatief en fraai vormgegeven boekje, dan neem ik mij voor om die moeite met wederzijdse aandacht te belonen. Zo ook in het geval van CroworD's EP Crimson Gaze. Dit is de opvolger van debuutalbum The Great Beyond uit 2017, dat ik echter niet ken, ik had nog nooit van CroworD - uit Oostenrijk, opgericht in 2012 - gehoord.

Helaas blijkt vaak dat, hoe uitgebreider en lovender de bijbehorende info, hoe minder opvallend de muziek is. Dat geldt wat mij betreft ook voor Croword, dat grossiert in generieke melodeath, zonder enige vorm van verrassing. Jammer dat ik tot de conclusie moet komen dat alle opgeworpen ophef ten spijt, deze band het predikaat degelijk maar nauwelijks ontstijgt.

De vergelijking met de klassieke Gothenburg-sound ligt er duimendik bovenop, eerlijk gezegd kan ik ook niks anders horen dan dat. Dat betekent wel dat de muziek lekker makkelijk wegluistert, de muzikale basis is behoorlijk pakkend, terwijl de grofkorrelige grunt van brulboei Adrian die muziek een lekkere rauwe vibe meegeeft. De melodieuze gitaarleads steken daar maar schril bij af, getuige een nummer als Isle Of The Dead. Daarna wil Death And The Maiden maar niet echt op gang komen, en blijft hangen in middelmaat. Hier liggen de melodieuze muzikale insteek en de grove zang nog verder uit elkaar, waardoor een en ander behoorlijk schuurt. Samen met opener en titelnummer Crimson Gaze vormt afsluiter Secession de betere nummers van de vier. Wat meer power, afwisseling, en vooral een meer samenhangend geheel.

Als extraatje vind je bij de EP nog een download-code voor een speciaal 'live' optreden van de band, opgenomen op de muziek- en podiumkunsten-universiteit in Wenen op 7 maart van dit jaar. Deze heb ik eens opgezocht, en ik moet zeggen: hier komt CroworD een stuk beter uit de verf. De elf nummers afkomstig van album The Great Beyond en deze EP weten in deze setting (vreemd genoeg) wel te overtuigen. De nummers klinken coherent, en de uitvoering is technisch in orde. Het geluid is niet optimaal, en ook de performance is logischerwijs behoorlijk statisch, maar dat stoort beiden niet echt.

Ik wil deze spiegelingen dus toch positief eindigen: wil je CroworD beter leren kennen, zoek dan vooral Live Is More Than Just Breathing eens op. Of schaf Crimson Gaze aan, dan krijg je het 'live'-album - niet alleen audio, maar ook video - er gratis bij. In tegenstelling tot de EP raad ik de 'live'-registratie wel aan!

Lukas Rappitsch - bas

Johannes Eder - drums

Adrian Schattovits - zang

Julian Schattovits - gitaar

Dino Sulic - gitaar