Loading...

Transport League - Kaiserschnitt

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-09-2021

Tracklist

01. Atomic
02. Criminal Energy
03. Me The Cursed
04. Nailsober
05. Titty Coma Status
06. Kaiserschnitt
07. March, Kiss, Die
08. Sound
09. Autumn Moon
10. Death Klinik
11. Unburden Woes

Transport League mag zonder twijfel gelden als een ervaren band met dito muzikanten. Aan hun eerste periode 1994 - 2005 heb ik niet al te veel actieve herinneringen (helaas zelfs niet het optreden op Dynamo 1998) maar sinds de wederopstanding bracht deze band sinds 2013 braaf elke twee jaar hun albums uit. Stuk voor stuk energieke albums die mij prima konden bekoren. Het splinternieuwe Kaiserschnitt trad ik dan ook met een zekere (positieve) vooringenomenheid tegemoet. Diverse voorafgaande singles / video's vormden natuurlijk ook al een interessante voorbode.

Nog altijd stampend en groovend zich voortbewegend in het uitgestrekte muzikale landschap tussen heavy rock en metal, brengen de Zweden hun 'boogie from hell' - en wat ben ik de band dankbaar voor deze albumtitel van hun comeback-plaat! Altijd ronkend, schurend en vooral swingend brengt het kwartet energieke muziek, waarop het onmogelijk is om niet mee te bewegen; variërend van instemmend hoofdgeschud, rondvliegende ledematen tot ronduit dansen. Ik ben hoe dan ook blij dat er niemand meekijkt terwijl ik 'zit' te luisteren en manmoedige pogingen doe om tegelijkertijd wat zinvols te schrijven.

Door de jaren heen zijn er - ook door mijzelf - diverse labels op de stijl van Transport League geplakt, logisch ook, want daar vraagt de afwisselende muziek ook om. Of het nou heavy, stoner, groove, misschien zelfs wat vleugjes doom of sludge, of rock of metal is, binnen alle variatie is er altijd de gemene deler van energie en groove, en uiteraard de herkenbare brul van band-opperhoofd Tony Jelencovich. Niet alleen met zijn stem, maar ook zijn gitaarspel drukt hij het stempel op het bandgeluid.

Met nummers als Atomic, Criminal Energy (zeg dat wel!), Titty Coma Status, titelnummer Kaiserschnitt en March, Kiss, Die (met een gastrol voor Sal Abruscato) vermaak ik me opperbest. Daar tussendoor is er ook ruimte voor een koppig zeurdeuntje als Me The Cursed, waarin Tony een humeurige inzinking lijkt te bezingen, en Transport League bij momenten net even wat anders klinkt. Nailsober verdient een aparte vermelding, omdat dit misschien wel het zwaarste nummer van de plaat is. Hier houd ik dus van: wat een moddervette groove; echt heerlijk om te horen hoe de logge muzikale basis de perfecte ondergrond is voor Tony's vocale uitbarstingen. Hij lijkt wel echt boos!

Ook Autumn Moon is - net als Me The Cursed - een nummer dat het patroon een beetje doorbreekt. Het tempo wordt verlaagd, en de sfeer wordt grimmiger. Dit is een bijna griezelig doomnummer, waarmee de veelzijdigheid van Transport League wordt benadrukt. Naast Nailsober ook een persoonlijk favorietje op het album dus. Afsluiter Unburden Woes doet dat in stijl: stevig, dreunend en beukend, maar wel met een stiekeme melodieuze touch (zelfs in de zang) in het refrein.

Met Kaiserschnitt bevestigt Transport League wat mij betreft hun status van hardwerkende, energieke heavy rock / metal-band. Ik heb het idee dat ze zich hier van hun meest heavy kant laten horen, waarbij ik onder de indruk ben van de veelzijdigheid, en de meeslepende drive die zowat elk nummer laat horen. En nu snel weer touren!

Tony Julien Jelencovich - vocals, guitar

Peter Hunyadi - guitar

Dennis Österdal - bass guitar

Mattias Starander - drums