Loading...

Sphere - Blood Era

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 23-06-2022

Tracklist

01. The Age of Contempt
02. Conquer the Christians
03. Blood Era
04. Eternal War
05. Scars of Sanctity
06. Heralds of Pestilence
07. Icon of Sin
08. I Am Death Incarnate
09. Nails

Sphere is een Poolse death metalband, opgericht in 2002. Vanaf debuut Damned Souls Rituals (2007) staat de teller anno 2022 op vier albums. Blood Era verscheen vorige maand, en is een natuurlijke voortzetting van de vorige release Mindless Mass, hoewel er zeven jaar tussen beide albums zit. Toch behoudt Sphere z'n eigen benadering van brute death metal, het genre waarin Sphere altijd geworteld is geweest. De band probeerde een album uit te brengen dat stilistisch coherenter is, maar ook verrijkt met elementen die niet eerder in hun muziek waren voorgekomen.

Songtitels en teksten maken duidelijk dat Sphere graag gebruik maakt van een gewild thema binnen de extreme metal: blasfemie. Blood Era is een godslasterlijke reis door een tijdperk van minachting, een bloedig tijdperk als een nasleep van de steeds groter wordende aanwezigheid van de katholieke kerk in het dagelijks leven. Gekleed in metaforen uit het boek Openbaring, is Blood Era een rebellie van mensen die geïndoctrineerd zijn door religieuze overtuigingen en moe van de vijandige overname van de vrijheid van denken. Het is oppositie en verzet.

Blood Era opent met The Age Of Contempt dat opbouwt met een atmosferische, bombastische muziekscore voordat de band begint met hun brute en technische, compromisloze death metal. De zang is veelzijdig, en schakelt over van keelgeluiden en gegrom naar onverstaanbaar maar bloedstollend geschreeuw zoals we dat uit de grindcore kennen. De riffs zijn niet dik, maar moddervet, terwijl de leads stiekeme melodieuze accentjes leggen. De basis van de gedegen ritmesectie is slopend, verwoestend te noemen, en laat geen enkel gaatje open.

Titelnummer Blood Era begint met een prachtig gitaar-intro, een beetje spooky eigenlijk wel, en blijkt misschien wel het best doordachte nummer van het album. Zorgvuldig in de opbouw, en afwisselend van pakkend, groovend, tot compromisloos en beenhard. Dit nummer is het langste van het album en de band gebruikt echt de hele lengte van het nummer om al hun facetten in één track te bundelen. Scars Of Sanctity is ook zo'n nummer dat het niet alleen moet hebben van bruutheid, maar ook van de zorgvuldig opgebouwde atmosfeer. Het intro is filmisch, de opbouw in eerste instantie traag en dreigend, maar ja, dit blijft natuurlijk Sphere, dus de brutaliteit is nooit ver weg....

Met I Am Death Incarnate en Nails sluit het album perfect af: eerst weer zo'n atmosferisch dreigend nummer, opgevolgd door het betere rauwe hak- en beukwerk. Hoewel de begeleidende info rept over een geheel eigen sound, blijkt dat (zoals meestal) wel mee te vallen. De technische en brute death metal van Sphere kan zich wat mij betreft prima meten met die van gelijkgestemde, internationale collega's. Zowel muzikaal als compositorisch vakmanschap zijn uitstekend verzorgd, het album biedt een sterke variatie, en een heerlijk dreigende atmosfeer. Voor mij betekent Blood Era de kennismaking met Sphere, en het is een zeer aangename!

Michał "Th0rn" - Drums

Artur Grabowski "Xan" - Guitars

Remigiusz "Ufo" Górecki - Bass

"Visnia" - Vocals

Paweł Sitnicki - Guitars