Loading...

Arkona - Kob'

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 21-09-2023

Tracklist

01. Izrechenie. Nachalo
02. Kob'
03. Ydi
04. Ugasaya
05. Mor
06. Na zakate bagrovogo solntsa
07. Razryvaya plot' ot bezyskhodnosti bytiya
08. Izrechenie. Iskhod

Het Russische Arkona (Аркона) volg ik al jaren, zonder dat het overigens ooit mijn favoriete band zal gaan worden. Hun vorige album Khram verscheen in januari 2018, sindsdien is er wel een en ander veranderd in de wereld. Behalve corona zeker in de regio waar Arkona vandaan komt. Ik heb dan ook wel even geworsteld met het vraagstuk om een Russische band te bespreken, maar mijn overweging was uiteindelijk: wat kunnen deze muzikanten er nou aan doen dat ze zo'n achterlijke president hebben. Vandaar dus hier, zonder verder er niet toe doende kwesties aan te roeren, een stukje over het nieuwe Arkona-album Kob'. Want het moet gewoon gaan over de muziek.

Met de Slavisch / Russische folklore als oerdegelijke basis musiceert het vijftal onder aanvoering van het echtpaar Maria Arkhipova (zang, toetsen, teksten, composities, productie) en Sergey Atrashkevich (gitaren, master, mix, productie) er al jaren lustig op los. Hun van oorsprong black-getinte metal heeft zich in de loop der jaren uitgediept van vrij typerende, barbaarse, primitieve metal tot een goed doordachte en sterk uitgevoerde eigen(zinnige) stijl van folkloristische extreme metal. Minder subtiel gezegd: eigenlijk is Arkona in de loop der jaren een steeds betere band geworden.

Ook Kob' grossiert weer in doordachte composities, waarbij het niet gaat om de extreemheid van de muziek, maar vooral de authenticiteit van de sfeer. De lang-gerekte composities passen de band als gegoten, zoals al eerder geconstateerd op Khram blijkt Arkona uitstekend in staat om over de volle lengte van dergelijke composities te boeien. Met - zoals altijd - een hoofdrol voor frontvrouwe Masha met haar lenige stem (en de teksten nog altijd in het Russisch) is daar naast en achter het instrumentarium zodanig variabel dat er constant van alles te beleven is.

Ugasaya laat horen dat de meer intieme sfeerstukken nog altijd belangrijk zijn, en de nadruk dus echt niet ligt op de extreme metal. Daarvoor vind ik titelnummer Kob' en het langste nummer Ydi al hele fraaie geschilderde plaatjes. Ook Razryvaya Plot' ot Bezyskhodnosti Bytiya vliegt alle kanten op, ik denk wel het meest dynamische nummer van deze plaat.

Je zou niet zeggen dat er sinds Khram zo'n vijf en half jaar verstreken is, want de muziek op Kob' volgt nauwgezet de ingezette koers. Ik ga deze band dan ook steeds meer waarderen, vooral vanwege de grote aandacht die Arkona legt op de atmosfeer, en de manier om dat te bereiken.

Masha "Scream" - Vocals, Keyboards, Percussion

Sergei "Lazar" - Guitars

Ruslan "Kniaz" - Bass

Vladimir "Volk" - Wind Instruments

Alexander Smirnov - Drums