Loading...

Lutharö - Chasing Euphoria

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 24-04-2024

Tracklist

01. Gates of Enchantment
02. Reaper’s Call
03. Ruthless Bloodline
04. Time to Rise
05. Born to Ride
06. Bonded to the Blade
07. Chasing Euphoria
08. Creating a King
09. Strong Enough to Fall
10. Paradise or Parasite
11. Freedom of the Night

Lutharö, of Lutharo - voorheen met, tegenwoordig zonder umlaut, ik zie die niet consequent gebruikt worden - is een klassieke metalband uit Canada die sinds 2014 actief is. Door de jaren heen verschenen al een aantal singles en EP's, in 2021 was de band toe aan een full length-debuut: Hiraeth. Daar is nu een opvolger voor verschenen: Chasing Euphoria.

Onder aanvoering van frontvrouwe en uitstekende zangeres Krista Shipperbottom vervaardigt het Canadese vijftal lekker in het gehoor liggende, toegankelijke metal die het midden houdt tussen klassieke heavy en power metal, vleugjes thrash en speed, en Zweedse melodeath. Die elementen uit verschillende subgenres worden kunstig samengesmolten tot een pakkend geheel, de muziek van Lutharo luistert echt verdomd lekker weg. Van 'brave' heavy metal via epische power metal naar dreigende melodieuze death metal (en weer terug) zoals in bijvoorbeeld de twee eerste (echte) nummers Reaper's Call en Ruthless Bloodline te horen is.

Kunstig vervaardigde melodieën, harmonieën en zorgvuldig geplaatste piek-momenten worden gecombineerd met brute kracht en technische vaardigheden, waardoor afwisseling en dynamiek gewaarborgd zijn. En vooral heel veel energie! Never a dull moment met Lutharö, want stilzitten is er echt niet bij. Heel af en toe neemt de band even gas terug, zoals bijvoorbeeld Time To Rise laat horen (al is het maar heel kort). Lekker voor de afwisseling in elk geval; en het levert echt interessante hoorspelletjes op.

Een voorname troef voor Lutharö is daarbij de lenige zangstem van frontvrouwe Krista: zij beschikt over zowel een scherpe grunt, een ferme schreeuw als fraaie cleane zang. Daarbij denk ik ter vergelijking wel eens aan Jinjer's Tatiana, die een al even breed arsenaal in huis heeft. In muzikaal opzicht gaat de vergelijking echter mank, want de muziek van Lutharö is nadrukkelijk gestoeld op klassiekere waarden, terwijl Jinjer echt de moderne toer op gaat. Echter zijn het hoge energieniveau en de afwisseling wel vergelijkbaar. Que muziek kun je eerder denken aan een mix van de huidige Arch Enemy, met Unleash The Archers.

Eigenlijk belichaamt Lutharö de essentie van onze geliefde muzieksoort. Zonder zich om hokjes te bekommeren is dit de basis van heavy metal in optima forma. Strak, snel, maar vooral energiek trekken de tracks aan je voorbij. Geen overdreven moderniteiten, maar op traditionele leest geschoeide metal, inclusief sterke vocalen die geen vervorming nodig hebben. Ik mag hier graag naar luisteren!

Krista Shipperbottom - Vocals

Victor Bucur - Guitars, vocals

Chris Pacey - Bass

Cory Hofing - Drums