Loading...

Riot V - Mean Streets

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 22-05-2024

Tracklist

01. Hail To The Warriors
02. Feel The Fire
03. Love Beyond The Grave
04. High Noon
05. Before This Time
06. Higher
07. Mean Streets
08. Open Road
09. Mortal Eyes
10. Lost Dreams
11. Lean Into It
12. No More

Riot was met name eind jaren '70 en jaren '80 een gevierde hardrock / heavy metalband, zeker in thuisland de Verenigde Staten. Het gezelschap heeft weliswaar wat klassiekers nagelaten (Narita, Fire Down Under, Restless Breed, maar ook Thundersteel) maar leidde daarna jarenlang een dwalend bestaan. Met de jammerlijke dood van gitarist en voornaamste componist Mark Reale in 2012 verdween het laatste oorspronkelijke lid uit de band. Sowieso heeft Riot een lijst met ex-bandleden waar je een aardige soap over zou kunnen schrijven.

Hoe dan ook, in 2012 besloten twee min of meer oudgedienden een doorstart te maken. Er werden in de loop van de afgelopen jaren nieuwe muzikanten toegevoegd, en gelukkig werd de naam een beetje aangepast naar Riot V. Wel zo fair om duidelijk te maken dat het hier toch echt gaat om een andere band dan de klassieke Riot. In 2014 verscheen onder die naam al een eerste album Unleash The Fire. Daarna werd de band opgepikt door Nuclear Blast, dat duidelijk wel brood ziet in een toekomst voor Riot V. Met het album Armor Of Light (2018) werden de zaken dan ook voortvarend aangepakt. Toch zou een opvolger nog eens zes jaar op zich laten wachten: Mean Streets. En dan ook nog eens sinds 2014 in dezelfde bezetting; dat is voor deze band ook wat waard!

Heel even vrees ik dat het album heel ingetogen begint met Hail To The Warriors, maar al heel snel hoor ik gelukkig die typische, speedy power metal waar de band het van moet hebben. Feel The Fire pakt in beukende stijl goed door, waarna Love Beyond The Grave helaas wel het al door mij gevreesde tragere, saaiere nummer is. Met de eerste single High Noon gaat het gas er weer vol op, en past de muziek weer bij de albumcover waarop ronkende motoren te zien zijn. Ook titelnummer sluit hier naadloos bij aan. Ik vind deze stijl Riot V het best passen.

De band heeft geleerd van de voorganger, en niet weer een album van ruim over het uur in elkaar gedraaid. Verder vind ik Mean Streets als opvolger van Armor Of Light volkomen logisch. Met de nadruk op uptempo metal bevalt deze me zelfs iets beter. Op de stem van Todd Michael Hall (inmiddels toch ook 54) zit nog altijd geen sleet, zijn zang is hier echt van grote waarde. Zo kan Riot V nog wel even door, al zou ik niet weer zes jaar wachten met een nieuw album. Liefhebber van klassieke heavy metal mogen dit immers graag horen.

Todd Michael Hall - vocals

Mike Flyntz - guitars

Nick Lee - guitars

Don Van Stavern - bass

Frank Gilchriest - drums