Loading...

Sawthis - Egod

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 08-09-2010

Tracklist

01. Mr. Zero
02. Act Of Sorrow
03. Barabba
04. Him Mortality
05. A.B. Senses
06. Twonity
07. The Egod Teeth
08. I Hate You
09. Stain
10. Vanity

Eind jaren negentig van de vorige eeuw ontstond in Italië de metalband Sothis. Na twee cdemo's in 2001 en 2002 en een full length debuut in 2006 “Fusion”, leek de tijd rijp voor een doorbraak. In het thuisland lukte dit ook wel redelijk en werd er gespeeld met uiteenlopende internationaal bekende acts. Daarna zou het stil blijven rond Sothis, want in 2009 dook de band, inmiddels als Sawthis opnieuw de studio in. In mei 2010 is er dan de tweede cd van dit gezelschap, “Egod” dat als Sawthis doorgaat waar Sothis gebleven was. Behalve van naam werd overigens ook nog van platenlabel gewisseld, zodat Egod nu uitkomt op het Scarlet Records label.

Ik ken geen eerder werk van deze band, dus ik kan niet beoordelen of er sprake zou kunnen zijn van een gedaantewisseling qua muziek. Dat zou natuurlijk een reden kunnen zijn om onder een andere naam verder te gaan. Sawthis bedient zich in 2010 hoe dan ook van de moderne variant van melodieuze death metal, een beetje zoals de Zweedse golf van een paar jaar terug (denk daarbij aan een band als Soilwork). Wanneer je als band opereert in deze stijl zul je je een enigszins eigen smoel moeten aanmeten om op te vallen in de overvolle zee aan releases die dit genre tegenwoordig rijk is. Om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat lukt Sawthis maar mondjesmaat. Dat ze echter wel proberen om wat eigen inbreng toe te passen verdient dan wel weer een pluspunt.

De melodieuze death metal die op Egod ten gehore wordt gebracht ontstijgt namelijk op zich nauwelijks de middelmaat. Ook de vocalen liggen precies in dit straatje, rauwe naar metalcore neigende zang wordt keurig afgewisseld met cleane vocalen in de refreinen. Wat Sawthis dan extra te bieden heeft zijn subtiele, spaarzame invloeden uit de Oosterse muziek. Zo vinden we bijvoorbeeld in opener Mr. Zero gebruik van Oosterse snaarinstrumenten. Die zijn ook in het volgende Act of Sorrow aanwezig, dat nummer leunt zelfs gedeeltelijk op een Oosters ritme. Barabba zet daarna de toon voor de rest van het album door zijn groovy insteek in de verder prima doorroffelende nummers. Ook wordt er in een aantal nummers gestoeid met thrash melodieën, die de betreffende stukken de nodige vaart meegeven.

Over het geheel wordt het evenwicht tussen agressie en melodie goed volgehouden, maar het album is op zich niet opzienbarend genoeg om op te vallen in de massa. Dat ligt echter niet eens zozeer aan Sawthis, maar aan de overvloed aan releases in dit moderne metal genre. Wat misschien nog wel onderscheidend te noemen is, is de productie van deze schijf. Die is namelijk voor een cd van een Zuid-Europese metalband namelijk behoorlijk volwassen te noemen.

Alessandro Falà - vox

Adriano Quaranta - guitar

Devis Ercole - guitar

Gaetano Ettorre - bass

Michele Melchiorre - drums & vox