Loading...

Abyssus - Relics Of The Past

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 31-07-2020

Tracklist

01. In League With Evil
02. Relics Of The Past
03. Aggressor (Hellhammer cover)
04. Death Metal (Possessed cover)
05. Condemned System (Terrorizer cover)

Ik maakte begin 2016 kennis met de Griekse old school death metalband Abyssus middels hun nog altijd enige langspeler Into The Abyss, en een verzamelaar van oudere werkstukjes verzameld onder de naam Once Entombed... Nooit besproken, maar wel beluisterd en gedeeld, was de EP Unleash The Storm van 2018. Naast twee nieuwe nummers liet de band op deze EP graag horen waar hun muzikale roots liggen. Een drietal covers van Venom, Bathory en Manilla Road legden die ondubbelzinnig bloot. Op dat idee is nu voortgeborduurd met de nieuwe EP Relics Of The Past, een veelzeggende titel inderdaad.

Opnieuw eren de Grieken hierop hun eigen oude helden, naast - ook opnieuw - twee nieuwe eigen tracks. Die twee nieuwe tracks In League With Evil en Relics Of The Past passen naadloos bij voorgaand werk, en vormen een voorbode voor een nieuwe langspeler die er zowaar aan schijnt te komen (Death Revival, gepland voor september). Vooral opener In League With Evil spreekt me aan, vanwege de compleetheid van de compositie, en de aangename afwisseling die daarmee gepaard gaat. Niet slechts beuk- en groove-werk, maar doordachte, dreigend gespeelde vertragingen; als Obituary, Entombed, Bolt Thrower of Asphyx (en zelfs een vleugje Death wat mij betreft) in hun beste dagen.

Titelnummer Relics Of The Past sluit meer aan bij het betere hak- en zaagwerk van de bands die door Abyssus hier in het zonnetje worden gezet. De old school vibe van Hellhammer (Celtic Frost) Possessed en Terrorizor wordt aardig benaderd, een o zo herkenbare sound, hoe verschillend die bands onderling ook waren. Vooral de Possessed cover klinkt intens gemeen, die mag ik graag horen. De maar net iets langer dan een minuut durende geluidseruptie van Terrorizor's Condemned System rost de vouwen uit je broek, de agressie komt echt heel goed over.

Naast het heerlijk zagende gitaargeluid is het ook brulboei Kostas Analytis die met z'n hese grunt bijdraagt aan die typische old school atmosfeer. De old school fan die (net als ikzelf) zo vergroeid is met dat iconische geluid kan bijna niet anders dan hier van genieten. Hoe oppervlakkig en kortstondig ook, want Abyssus refereert wel erg gemakkelijk aan dat gevoel, ook in hun eigen nummers. Ik denk dat deze band zich met hun aanstaande nieuwe album eens goed moeten gaan bewijzen, met de nadruk op de eigen composities. Dan weten we hopelijk goed waar Abyssus nou eigenlijk staat.

Kostas Analytis - Vocals

Panos Gkourmpaliotis - Guitars

Costas Ragiadakos - Bass

Christos Liakos - Guitars

Jan Westermann - Drums