Loading...

Alvenrad - Heer

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 18-01-2018

Tracklist

01. De hoogzit
02. De raven Wodans
03. Dagen gaans heen
04. De zonne-ever
05. Boom des gouds
06. De herder
07. Fallisch
08. Minneschemering
09. De groene tempel
10. Omheind
11. Foreest in tweelicht '17 (bonus)

Een kleine drie jaar geleden was ik redelijk te spreken over het Alvenrad-debuut Habitat. In december was er dan de opvolger Heer, voorafgegaan door diverse singles/video's. In mijn bespreking van :Nodfyr: waarin de heren Kwint en Strik ook actief zijn heb ik al een en ander laten doorschemeren over het huidige Alvenrad.

Hoewel de folklore-insteek (Noordse mythologie) een thematische rode draad vormt op dit album, doet de muziek dat nauwelijks. Dat er verschillende stijlen rock dan wel metal te horen zijn is nog niet eens zo bezwaarlijk, in tegendeel zelfs; maar daar een eenheid van smeden had me wel beter kunnen bekoren. De enige overeenkomst die nu te ontdekken is bij alle nummers is het overdaad aan toetsenspel; en juist dat had van mij wel wat minder gemogen. Ik kan dat orgel-gepriegel na een paar nummers echt niet meer aanhoren.

En dat vind ik juist zelf bijzonder jammer, want de eigen kijk van de heren Kwint en Strik op het verschijnsel folkmetal kan ik wel waarderen. De progrock-touch die zij aan de muziek geven (ook al geconstateerd op debuutalbum Habitat) vormt samen met de Nederlandstalige teksten een pre ten opzichte van zo veel concullega's. Ik had ook eigenlijk wel verwacht dat met de toetreding van een 'vaste' ritmesectie (of nog altijd op sessiebasis?) er meer een bandgeluid (Heer klinkt wel zeer organisch, toch ook een pluspunt) zou gaan ontstaan, maar hier lijkt eerder sprake van een toetsenist plus band.

Luister je daar doorheen hoor je puike composities en een boeiende afwisseling aan muzikale invalshoeken. Nummers als het vloeiende De Zonne-ever, het instrumentale Boom Des Gouds en het heerlijk proggy Minneschemering laten horen dat de heren van Alvenrad verdomd goed weten wat ze willen, en dat ook vlekkeloos kunnen uitvoeren. Het blijken pareltjes binnen een overdaad aan orgelspel; ik hoop bijna stiekem dat dit nooit de bedoeling is geweest. De tijd zal het leren?

Mark Kwint - Vocals, Guitars

Jasper Strik - Organs, Piano, Mellotron, Vocals

Ingmar Regeling - Drums

Thijs Kwint - Bass