Loading...

AmenRa - Mass VI

Gepost in Reviews door Edwin Enklaar op 08-02-2018

Tracklist

01. Children Of The Eye
02. Edelkroone
03. Plus Près De Toi
04. Spijt
05. A Solitary Reign
06. Diaken

Het is een bijzonder gezelschap dat Belgische AmenRa. Sinds 2003 bestookt deze eigenzinnige band ons met haar compromisloze werken die altijd als 'mis' aangeduid worden. Niet alleen vanwege de tergende muziek maar ook vanwege haar intense shows is de band uitgegroeid tot de best verkopende Vlaamse undergroundact. Allemaal meer dan verdiend natuurlijk want de wijze waarop AmenRa haar zielenroerselen toevertrouwt aan het nageslacht is er één die de juiste snaren raakt bij het groeiende publiek.

Mass VI is dus, heel verrassend, de zesde langspeler. En eigenlijk is er stilistisch gezien niets veranderd in de desolate, sonische landschappen die de band schildert. Opnieuw worden we ondergedompeld in de welbekende mix van doom, sludge en postmetal waarover de ijzingwekkende hartekreten van Colin van Eeckhout gedrapeerd worden als een allesverstikkende deken van kolkende emotie.

Met lage marstempo's en repetitieve riffs walsen nummers als Children Of The Eye en Plus Près De Toi over je heen. Allen aaneenschakelingen van driftige erupties van woede en onmacht. Het lijkt een formule te worden maar uiteindelijk is het dat toch niet. Het is een draaikolk waaraan de luisteraar niet aan lijkt te ontkomen die de doorslag geeft. En het fijnzinnig uitgewerkte gitaarwerk natuurlijk. Vooral de opbouw met zinderende climax in A Solitary Reign doet je naar adem happen van spanning. De tussenkomst van Colins cleane vocalen dragen hier enorm aan bij.

Momenten van verstilling zijn er ook. De intermezzo's Edelkroone en Spijt geven het geheel een kleinkunstgevoel mee. Het zijn prachtig voorgedragen gedichten die laten zien hoe meeslepend het Vlaams kan klinken. Dat maakt het ook direct bijzonder. AmenRa kan dit soort dingen gewoon maken en ermee wegkomen. Alles komt recht uit het hart. En als het eens niet uit het hart komt, komt het uit de tenen. AmenRa levert met Mass VI opnieuw een album waarin de totale overgave aan een intense emotionele achtbaanrit centraal staat.

Tijdens het schrijven is mij duidelijk geworden dat er twee verschillende mixen van het album in omloop zijn. Deze review is gebaseerd op de Amerikaanse versie van het album.

Mathieu J. Vandekerckhove - Guitars

Bjorn J. Lebon - Drums

Levy Seynaeve - Bass

Colin H. Van Eeckhout - Vocals

Lennart Bossu - Guitars