Loading...

An Evening With Knives - Fade Out

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 30-12-2018

Tracklist

01. Fade out
02. Sunstorm
03. Blackout

Al weer een nieuwe release van An Evening With Knives? Die heb ik begin dit jaar toch al besproken naar aanleiding van het album Serrated. Klopt, maar relatief snel daarna had het Eindhovense drietal opeens een nieuwe drietrack-EP paraat: Fade Out. Het blijkt te gaan om overgebleven tracks van het album, die door plaatsgebrek achterwege waren gelaten. Maar eens luisteren dus.

Met zijn dik negen minuten dertig was titelnummer Fade Out al één van de langste, maar zeker ook één van de meest imponerende nummers van het album. De track laat naast een sterke opbouw vooral veel emotie horen. Logisch, wanneer je de achtergrond van de tekst kent: het nummer gaat over zanger Marco's vader, die hij langzaam maar zeker heeft zien veranderen (en overlijden) als gevolg van Alzheimer. Dat de vocalen daadwerkelijk van diep lijken te komen is dus niet meer dan logisch. Emotie en power gaan hier prachtig hand in hand.

Ook Sunstorm is geen nieuw nummer, en stond al op de eerste titelloze EP uit 2015. Het betreft hier echter een nieuw opgenomen versie. Sunstorm is een wederom sterk opgebouwde, maar deze keer volledig instrumentale trip in de wereld van An Evening With Knives. De psychedelische invloeden zijn hier dan ook niet van de lucht. Desondanks is het een loodzwaar nummer - met heerlijk groovend baswerk! - dat evengoed de nodige melodie laat horen.

Blackout is dus eigenlijk het enige nieuwe nummer hier. Zoals het An Evening With Knives betaamt is ook dit een slepend en episch nummer geworden, dat zich bedachtzaam opbouwt naar een interessante climax om uit te monden in een langzaam wegstervend einde. Het gevoel dat ik hier bij heb is iets als 'Pink Floyd meets Baroness'.

Na Serrated is Fade Out enerzijds een lekker toetje - en een aanleiding om het album weer eens te beluisteren. Anderzijds ben ik heel erg benieuwd of An Evening With Knives dit hoge niveau kan blijven handhaven. Ik kijk er naar uit!

Peter van Grunsven - Bass

Ivo Jonkers - Drums, samples

Marco Gelissen - Guitars, vocals