Loading...

Anarchie In Leuven

Gepost in Nieuws door Peter Hagen op 18-06-2017

De Leuvense punkband Ulrikes Dream bestaat 20 jaar. En dat viert de band met een nieuwe lp. "Anarchie in Leuven" bevat een resem strakke en energieke punksongs, doorspekt met een vleugje metal. Bovendien staat thuisstad Leuven centraal in deze jubileumrelease.

Ulrikes Dream

Het eerste optreden van Ulrikes Dream (UD) dateert van 1997. Sindsdien is de band nagenoeg permanent actief geweest in de underground punkscène. De tentoonstelling "Leuven Underground" (2013) in de Leuvense stadbiblitoheek illustreerde dit. Twintig jaar later staat Ulrikes Dream er nog altijd. De band wordt geapprecieerd voor haar strakke en energieke optredens waarbij het sociaal engagement niet geschuwd wordt.

Plaat

In 2011 bracht Ulrikes Dream de plaat "van 9 tot 5" uit. Deze kreeg lovende reviews in verschillende metal en punkpublicaties.

De opvolger, "Anarchie in Leuven", bevat Nederlandstalige nummers met een hoog meezinggehalte, harde gitaren en beukende drums. De leden van Ulrikes Dream spelen met verschillende subgenres en stijlen. Nummers als "Onder de grond", "Nachtmerrie in de Wetstraat" en "Wij komen terug" worden live altijd erg gesmaakt door fans van metal en crust. Toch deinst de band er niet voor terug om ook een beetje pop en folk in de mix te gooien. Het laatste en langste nummer op de plaat ("Doorgaan") is namelijk een vertaalde bewerking van "Moving on" van de Engelse folkband Killnaboy. "Zet je baas op straat" komt dan weer uit het duistere grindcore-verleden van de band: hard, chaotisch en snel.

Deze diversiteit maakt dat "Anarchie in Leuven" geenszins een cliché punkplaat is geworden, maar een bruisende cocktail van woede en verzet. De ideale soundtrack bij de volgende antifa-betoging.

Leuk om weten is ook dat alle nummers in het Nederlands gebracht worden, maar dat de plaat uitgebracht wordt met de steun van een Duits label (Wahnfried records) en twee Franse labels (Maloka uit Dijon en Deviance uit Nancy).

Anarchie in Leuven?

Hoewel Ulrikes Dream de afgelopen twintig jaar het podium al mocht onveilig maken in Duitsland, Nederland en Frankrijk, bleef Leuven toch altijd de thuisbasis. De titel voor de plaat was dan ook snel gekozen. Kunstenaar Steven S., wiens werk ook al de eerste demo tape uit 1998 sierde, ontwierp een passende hoes waarop de Leuvense binnenstad het decor is voor een bruisende revolte. Een knipoog naar het stereotiepe beeld van de stenen gooiende anarchist met de bivakmuts op het hoofd die slaag krijgt van de politie. Een beetje zelfrelativering kan geen kwaad.

The League Of Mentalmen [BE], Ulrikes Dream [BE]