Loading...

Anguish Sublime - Unveiling the Origin

Gepost in Reviews door Chris van der Aa op 06-06-2015

Tracklist

01. Damnation Code
02. Worm's Eye-View
03. Coffin for a Frozen Desire
04. Cycloneheart Vertigo
05. Episode Andromeda

Anguish Sublime uit Novi Sad, Servië, is al opgericht in 1998. In 2004 verscheen een demo met de titel Among the Raven Skies, daarna volgde tien jaar stilte. Een periode die de bandleden benut hebben om een studie tot een goed einde te brengen, zo leert nader onderzoek. Tot in mei vorig jaar plotsklaps een nieuwe EP verscheen: Unveiling The Origin. Eerst alleen digitaal, maar nu er eerder dit jaar ook een fysieke CD verscheen kwam er wat meer aandacht los voor deze band.

De muziek die de band ons voorschotelt is een zeer melodieuze vorm van min of meer progressieve death metal. Het ruime gebruik van fraaie melodieën en sferen staat voorop, verwacht hier dus geen 'moderne' elektronische invloeden en/of keyboards. In die zin is de melodieuze (death) metal van de oude school, met hoofdrollen voor de gitaren en veelzijdige vocalen. Er wordt gevarieerd van clean tot grunt en screams, lekker afwisselend dus. Dat geldt ook voor de gitaren, die zowel mooie cleane melodieën als rauwe riffs produceren.

Aan het drumwerk wil ik eigenlijk niet te veel woorden vuil maken: Anguish Sublime is een trio, zonder drummer; die drums komen dus uit een kastje. De band verklaart op de eigen site dan ook dat Anguish Sublime een pure studio-aangelegenheid is, en zal blijven. Wat ik dan wel jammer vind is dat ze in de studio geen gebruik maken van een 'levende' (sessie-)drummer, dat zou de muziek denk ik wel wat meer dynamiek geven. Al zit er dankzij de genoemde elementen wel aardig wat leven in de muziek, het kan stiekem misschien dus nog wel wat beter. Op de kwaliteiten van het trio muzikanten lijkt me dan ook niks aan te merken.

De EP bestaat als het ware uit drie 'echte' nummers, en een intro en outro. Hoewel die twee eigenlijk ook wel als complete nummers te beschouwen zijn. Damnation Code is een klassiek intro, dat op gepaste wijze de spanning opbouwt. Worm's Eye View laat overvloedig melodieus gitaarwerk horen, dat dan ook op de voorgrond staat. Af en toe neemt de zang die rol over, zeker wanneer gegrunt wordt. Heel slim is het drumwerk op de achtergrond gelaten, zodat dit 'slechts' dient om het tempo aan te geven.

Coffin for a Frozen Desire is een aanzienlijk sneller en rauwer nummer, dat tegen de black metal aanschuurt met z'n tremolo-riffs. Evengoed bevat dit nummer nog ruimschoots melodie en pakkendheid, waarmee dit toch wel als het handelsmerk van de band beschouwd mag worden. Cycloneheart Vertigo leunt daarna in het begin nadrukkelijk op thrash-riffs, zodat we in drie nummers meerdere extreme metal-varianten gehoord hebben. Ook horen we hier wat aparte (lokale?) invloeden in de vocalen. Toch klinken de diverse nummers wel als een eenheid, het is niet zo dat er van de hak op de tak gesprongen wordt. Het zijn de overeenkomstige melodie en sfeer die de muziek van de verschillende nummers verbindt.

Voor een eigen beheer vind ik Unveiling the Origin een prima product. Anguish Sublime brengt hun gevarieerde metal in een redelijk eigen stijl, en dat is op zich best knap. Leunend op old school melodeath geeft de band daar een eigen draai aan, dat is zeker te waarderen. Ik raad zeker aan dit eens een luisterbeurt te gunnen.

Aleksandar Crnobrnja Crni - gitaar

Árpád Takács - zang

András Ispán - bas