Loading...

Ayreon - Transitus

Gepost in Reviews door Jenny op 18-09-2020

Tracklist

CD 1
01. Fatum Horrificum
02. Daniel's Descent into Transitus
03. Listen to My Story
04. Two Worlds Now One
05. Talk of the Town
06. Old Friend
07. Dumb Piece of Rock
08. Get Out! Now!
09. Seven Days Seven Nights
CD 2
10. Condemned Without A Trial
11. Daniel's Funeral
12. Hopelessly Slipping Away
13. This Human Equation
14. Henry's Plot
15. Message from Beyond
16. Daniel's Vision
17. She is Innocent
18. Lavinia's Confession
19. Inferno
20. Your Story Is Over!
21. Abby In Transitus
22. The Great Beyond

Ayreon, een van de projecten van Arjen Anthony Lucassen, staat bekend om sci-fi rock/metal-opera's. Volgende week komt het nieuwste werk van Ayreon uit. Transitus, hier verwijzend naar het vagevuur, is voor de verandering eens geen sci-fi, het gaat niet over aliens. Zelfs niet stiekem, zoals The Human Equation. Wat is het dan wel? Een horrorsprookje, gesitueerd in 1884. Het verhaalt over Abby en Daniel, twee geheime geliefden die iets verschrikkelijks meemaken. Verraad, familieperikelen, geesten, het komt allemaal voorbij.

Ayreon heeft voor Transitus weer samengewerkt met een hoop bekende vocalisten, en met verteller Tom Baker (The Fourth Doctor). Het album beslaat twee CD's, in 22 nummers worden de belevenissen van de ongelukkige geliefden uit de doeken gedaan. Dit is geen achtergrondmuziek, om het te waarderen moet je er even goed voor gaan zitten en echt luisteren. Het eerste wat ik heb gedaan toen ik aan deze review begon is een hele grote kop thee zetten.

Zoals ik gewend ben van Ayreon zit het hele album muzikaal goed in elkaar. De keuze voor instrumenten, klanken en arrangementen is ondersteunend aan het verhaal en het bijbehorende sentiment. Ook het gebruik van een operakoor dat Latijnse teksten gebruikt draagt bij aan de mysterieuze sfeer van het verhaal. Of het metal is, daar valt over te twisten, maar het rockt lekker.

Fans van Ayreon zullen niet teleurgesteld zijn, en omdat het hier een nieuw losstaand verhaal betreft is het ook toegankelijk voor nieuwe luisteraars. Ik wil het verhaal niet teveel weggeven, het is veel leuker om zelf te gaan luisteren en steeds een nieuw element te ontdekken. Er is trouwens meer dan alleen de CD, zo zag ik dat er een stripboek bij hoort, en als je het leuk vindt om te zien hoe dit project tot stand is gekomen kun je de 'behind the scenes' DVD's bekijken.

Zou hier ook een live theaterversie van komen? The Theater Equation was gaaf (ja, ik was erbij!), dus ik hoop het wel.

Arjen Anthony Lucassen - Vocals, Guitars, Bass, Keyboards

Joost van den Broek - Keyboards

Juan van Emmerloot - Drums